Bewuste merken


  Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We moeten zuinig zijn op onze planeet, zodat wij en vele generaties na ons kunnen blijven genieten van al het moois om ons heen. Daar draagt iedereen zijn steentje aan bij, net als Berden en veel van onze merken. Innovatief zijn op het gebied van comfort en design is één ding, maar dat op een duurzame manier is een nog grotere uitdaging. Sommige merken zijn daarin erg vooruitstrevend. Graag delen wij welke merken op hun manier bijdragen aan een duurzamere wereld.

  ► Berden
  Als bedrijf kunnen wij met zulke goede en duurzame initiatieven natuurlijk niet achterblijven. Berden maakt dan ook bewuste keuzes op het gebied van duurzaamheid. Het logo is niet voor niets groen. Zo zijn diverse vestigingen van ons voorzien van zonnepanelen. Bovendien zijn alle panden voorzien van energiebesparende verlichting, zijn de draagtasjes van biologisch afbreekbaar plastic en worden jouw aankopen geleverd in nieuwe en zuinigere Berden vrachtwagens.


  ► Gelderland
  Duurzaamheid staat bij Gelderland al vanaf het begin hoog in het vaandel. Een meubel moet lang meegaan. In 1982 begon Gelderland al met een stoffeersysteem dat het eenvoudig maakt om de hoes te reinigen of te vervangen, zodat de romp nog langer gebruikt kan worden. Door deze manier van stofferen laten consumenten de banken vaak herstofferen. De bank komt dan terug bij Gelderland waar deze volledig gestript wordt en als nieuwe bank weer wordt opgebouwd. Het verwijderde schuim gaat terug naar de leverancier en wordt hergebruikt in bijvoorbeeld judomatten of andere meubelen. Hoe dit in z’n werk gaat zie je hier.

  Vorig jaar introduceerdde Gelderland de bank Prime van Studio Truly Truly die nog een paar stappen verder gaat. Deze serie is op een compleet nieuwe manier opgebouwd. Een metalen frame met speciale latten, waarop de armen en ruggen eenvoudig te monteren zijn (en te demonteren). Gelderland gebruikt hierbij alleen nog hout in de armleggers en nog maar zo’n 10% van de lijm die ze normaal gebruiken. Deze methode maakt de bank 100% herbruikbaar.

  Gelderland


  ► Leolux
  Duurzaamheid begint volgens Leolux met een schone productiewijze. Dit is belangrijk voor de medewerkers, de omgeving waarin geproduceerd wordt en de natuur om ons heen. De hoogwaardige design meubelen die gemaakt worden met oog voor mens en milieu hebben een lange levensduur.

  Leolux

  Leolux maakt onder andere gebruik van lokaal leder. De Leolux Hilco Prime fauteuil is volledig afkomstig uit de provincie Limburg, met als productiepunt de fabriek in Venlo. Het Corus leder is het meest opvallend en komt van Limburgse Limousin runderen. Hun huiden worden regionaal, in een unieke nieuwe productieketen, verwerkt tot prachtig natuurleder. Geproduceerd met probiotica, waardoor er minder water en energie wordt verbruikt dan gebruikelijk bij het maken van meubelleder. Het leder is verder volledig afbreekbaar en traceerbaar tot aan de weide waar het rund heeft gegraasd. Bovendien leggen de grondstoffen minder kilometers af, wat bijdraagt aan een schonere wereld.

  Het groene Leolux hart
  Op het landgoed Pelgrimshof is een vrij toegankelijk bos aangelegd in de vorm van de Leolux “L”, een groen hart dat door Leolux is geschonken aan de stad Venlo. Het L-vormige bos is een eerbetoon aan de natuur. Met het bos benadrukt Leolux haar "groene uitgangspunten". De natuur is van ongekende waarde, niet enkel als bron van de mooiste materialen maar vooral als plaats om te ontspannen.


  ► Arco
  Met 114 jaar aan kennis, is Arco vooruitstrevend als het op hout aankomt. Arco hanteert een ecologisch beleid voor alle producten en grondstoffen, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes) gecertificeerde materialen. Zo wordt al het hout voor de LOCAL WOOD collectie, waaruit de Arco Base tafelcollectie is vervaardigd, gemaakt van 100% gecertificeerd PEFC hout afkomstig uit Nederland en West- Duitsland. Daarmee is Arco loyaal aan de omgeving; dat betekent voor hen dat je niet van ver haalt, wat dichtbij ook te krijgen is.


  ► Auping
  Anno 2020 heeft Auping als doel alle bedrijfsprocessen, producten en diensten duurzaam te hebben ingericht. Daarbij richt Auping zich onder andere op een circulaire bedrijfsvoering. Als Cradle to Cradle- bedrijf maakt Auping alleen gebruik van materialen die volledig biologisch afbreekbaar of 100% recycleerbaar en bruikbaar zijn, zoals het Auping Evolve matras. Met ondersteuning van EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) streeft Auping naar een oneindige kringloop van grondstoffen en materialen.

  Auping


  ► Vitra
  Voor Vitra hoort het van nature bij de gebruikswaarde van een meubel dat de productie, het gebruik en de afvalverwerking ervan niet schadelijk is voor mens en milieu. Duurzaamheid staat daarom centraal aansluitend bij de traditie van Charles en Ray Eames, die de denkwijze van Vitra in veel opzichten hebben bepaald. Vitra maakt enkel meubelen die decennialang meegaan, zoals de Vitra Eames Lounge Chair, die in gebruik blijven en soms wel verschillende keren van eigenaar wisselen. Ook de Vitra "Circle Stores" maken deel uit van de bewuste aanpak, gebruikte Vitra-producten worden hier teruggekocht en gerestaureerd waarna ze weer opnieuw in gebruik genomen kunnen worden.

  De duurzaamheid van de producten is te danken aan de uitvoerige ontwikkelingsfase die voorafgaat aan de productie. Alleen de beste materialen die recyclebaar zijn worden gebruikt, zoals het nieuwe Premium F leder. Leder Premium F is geïntroduceerd met het oog op duurzaamheid, gelooid op basis van olijfboombladeren en is een doorontwikkeling van de eeuwenoude leerlooierijtraditie.

  Vitra Circle Store


  ► Cassina
  Cassina denkt aan de toekomst, zoekt bewuste alternatieven en ontwikkelt producten die zowel duurzaamheid als welzijn bevorderen. Om dit te kunnen bereiken is er een samenwerking ontstaan tussen het Cassina Research and Development Center en Poli.design onder de naam: Cassina LAB.

  Innovatie is de sleutel. Vooral nu het zo belangrijk is om onze relatie met de omgeving te heroverwegen. Deze verkenning stimuleerde onderzoek en ontwikkeling van verschillende materialen, ook gebruikt in andere sectoren, om innovatieve oplossingen te vinden voor gebruik op meubelgebied. Een resultaat is het gebruik van enkele nieuwe materialen in de nieuwste collectie van Cassina zoals een 100% gerecyclede vezel, gemaakt van PET dat voornamelijk is teruggewonnen uit de zee, die is verwerkt in de kussenvulling van onder andere de Cassina 405 Duc-Duc bank van Mario Bellini.

  Cassina

  FB Instagram Pinterest YouTube LinkedIn