Berden & duurzaamheid

  Lotte's Blog
  Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We moeten zuinig zijn op onze planeet, zodat wij en vele generaties na ons kunnen blijven genieten van al het moois om ons heen. Daar draagt iedereen zijn steentje aan bij, net als Berden en vele designmerken. Innovatief zijn op het gebied van comfort en design is één ding, maar dat op een duurzame manier is een nog grotere uitdaging. Sommige merken zijn daarin erg vooruitstrevend. Graag delen wij met u welke merken op hun manier bijdragen aan een duurzamere wereld.

  Arco

  ► Leolux
  Duurzaamheid begint volgens Leolux met een schone productiewijze. Dit is belangrijk voor de medewerkers, de omgeving waarin geproduceerd wordt en de natuur om ons heen. De hoogwaardige design meubelen die gemaakt worden met oog voor mens en milieu hebben een lange levensduur.

  Leolux

  Leolux maakt onder andere gebruik van lokaal leder. De Leolux Hilco Prime fauteuil is volledig afkomstig uit de provincie Limburg, met als productiepunt de fabriek in Venlo. Het Corus leder is het meest opvallend en komt van Limburgse Limousin runderen. Hun huiden worden regionaal, in een unieke nieuwe productieketen, verwerkt tot prachtig natuurleder. Geproduceerd met probiotica, waardoor er minder water en energie wordt verbruikt dan gebruikelijk bij het maken van meubelleder. Het leder is verder volledig afbreekbaar en traceerbaar tot aan de weide waar het rund heeft gegraasd. Bovendien leggen de grondstoffen minder kilometers af, wat bijdraagt aan een schonere wereld.

  ► Arco
  Met 114 jaar aan kennis, is Arco vooruitstrevend als het op hout aankomt. Arco hanteert een ecologisch beleid voor alle producten en grondstoffen, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes) gecertificeerde materialen. Zo wordt al het local wood, waaruit de Arco Base tafelcollectie is vervaardigd, gemaakt van 100% gecertificeerd PEFC hout.

  Naast het gebruik van gecertificeerd hout, heeft Arco nog verschillende doelen gesteld met het oog op duurzaamheid:
  • sinds eind 2019 worden alle producten alleen nog voorzien van water gedragen lakken
  • in 2023 is 40% procent van de collectie circulair (recycle, reduce, refurbish and repair)
  • in 2025 wordt 50% van de energiebehoefte van de fabriek voorzien door de zonnepanelen op het dak

  ► Auping
  Anno 2020 heeft Auping als doel alle bedrijfsprocessen, producten en diensten duurzaam te hebben ingericht. Daarbij richt Auping zich onder andere op een circulaire bedrijfsvoering. Als Cradle to Cradle- bedrijf maakt Auping alleen gebruik van materialen die volledig biologisch afbreekbaar of 100% recycleerbaar en bruikbaar zijn, zoals het Auping Evolve matras. Met ondersteuning van EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) streeft Auping naar een oneindige kringloop van grondstoffen en materialen.

  Auping

  ► Vitra
  Voor Vitra hoort het van nature bij de gebruikswaarde van een meubel dat de productie, het gebruik en de afvalverwerking ervan niet schadelijk is voor mens en milieu. Duurzaamheid staat daarom centraal aansluitend bij de traditie van Charles en Ray Eames, die de denkwijze van Vitra in veel opzichten hebben bepaald. Vitra maakt enkel meubelen die decennialang meegaan, zoals de Vitra Eames Lounge Chair, die in gebruik blijven en soms wel verschillende keren van eigenaar wisselen.

  De duurzaamheid van de producten is te danken aan de uitvoerige ontwikkelingsfase die voorafgaat aan de productie. Alleen de beste materialen die recyclebaar zijn worden gebruikt, zoals het nieuwe Premium F leder. Leder Premium F is geïntroduceerd met het oog op duurzaamheid, gelooid op basis van olijfboombladeren en is een doorontwikkeling van de eeuwenoude leerlooierijtraditie. Beschikbaar vanaf winter 2020.

  ► Cassina
  Cassina denkt aan de toekomst, zoekt bewuste alternatieven en ontwikkelt producten die zowel duurzaamheid als welzijn bevorderen. Om dit te kunnen bereiken is er een samenwerking ontstaan tussen het Cassina Research and Development Center en Poli.design onder de naam: Cassina LAB.

  Innovatie is de sleutel. Vooral nu het zo belangrijk is om onze relatie met de omgeving te heroverwegen. Deze verkenning stimuleerde onderzoek en ontwikkeling van verschillende materialen, ook gebruikt in andere sectoren, om innovatieve oplossingen te vinden voor gebruik op meubelgebied. Een resultaat is het gebruik van enkele nieuwe materialen in de nieuwste collectie van Cassina zoals een 100% gerecyclede vezel, gemaakt van PET dat voornamelijk is teruggewonnen uit de zee, die is verwerkt in de kussenvulling van onder andere de Cassina 405 Duc-Duc bank van Mario Bellini.

  Cassina

  ► Berden
  Als bedrijf kunnen wij met zulke goede en duurzame initiatieven natuurlijk niet achterblijven. Berden maakt dan ook bewuste keuzes op het gebied van duurzaamheid. Het logo is niet voor niets groen. Zo zijn diverse vestigingen van ons voorzien van zonnepanelen, zie hieronder het dak van onze winkel in Venlo. Bovendien zijn alle panden voorzien van energiebesparende verlichting, zijn de draagtasjes van biologisch afbreekbaar plastic en worden uw aankopen geleverd in nieuwe en zuinigere Berden vrachtwagens.

  In veel gevallen worden bij nieuwe aankopen oude meubels overbodig. Dit zijn vaak stoelen, tafels of banken die nog in goede staat verkeren. Om te voorkomen dat deze goede meubelen weggegooid worden, werken wij samen met 'Het Goed'. U kunt uw spullen zelf brengen, maar heeft u geen zin om zelf te slepen met uw meubelen en woont u in de omgeving van een van de vestigingen? Dan komt Het Goed ook graag uw spullen ophalen!

  Berden

  Wilt u meer weten over duurzame initiatieven of heeft u interesse in een meubel en wilt u informatie over bijvoorbeeld de duurzaamheid hiervan? Neem contact met ons op. U bent ook van harte welkom voor advies op maat in een van onze vestigingen. Onze adviseurs vertellen u graag meer over ons assortiment! Lotte's Blog

  FB Instagram Pinterest YouTube LinkedIn