Berden & meubelonderhoud

  Lotte's Blog
  Van een designmeubel wilt u lang genieten. Het is dan ook de bedoeling dat uw meubel er zo lang mogelijk mooi uit blijft zien. Gebruik het meubel waar dit voor is bedoeld. Denk daarbij ook aan de mate van gebruik, van incidenteel tot intensief, en stem daar het materiaal en de afwerking op af. Bovendien is het meubel onderhouden met het juiste middel ook niet geheel onbelangrijk. Zo geniet u het langst van uw prachtige meubelstuk. Om u op weg te helpen, geven wij u graag wat algemene tips en meer informatie over het onderhouden van de verschillende materialen. 

  Label

  ► Algemene tips
  Vrijwel alle materialen zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Licht is een van de grootste boosdoeners. Zon- maar ook kunstlicht verbleekt stof en leder. Stel uw meubel daarom niet bloot aan direct licht. Pas bovendien op met de verwarming, dit kan namelijk ook schadelijk zijn. Label stalenProbeer voldoende ruimte te behouden tussen de vloer en radiator, zodat de lucht goed kan circuleren. Verder is een te hoge of lage luchtvochtigheid funest voor uw meubelstuk. Zorg voor een zo best mogelijk klimaat in huis. Geadviseerd wordt een luchtvochtigheid van 45-55% en een temperatuur van 18-21 graden Celsius.

  Naast invloeden van buitenaf, zijn materialen ook gevoelig voor de mate waarin het gebruikt wordt. Gaat u het meubel vaak gebruiken of heeft u (jonge) kinderen die niet altijd even zuinig zijn op uw spullen? Kies dan voor een materiaal dat wel tegen een stootje kan en ga voor wat donkerdere kleuren. Voor incidenteel gebruik kunnen verfijnde materialen, afwerkingen en lichte kleuren toegepast worden.

  Onbedoeld zijn wijzelf ook wel eens de oorzaak van schade of een vlek. Belangrijk is om in dat geval eerst vast te stellen om wat voor vlek het gaat voordat u deze gaat behandelen. Er zijn grote vlekken, kleine vlekken, vetvlekken, vlekken met kleur, vlekken door medicijngebruik, kalkranden, kleine krasjes en kale plekken. Elk type heeft een andere oorzaak en het verwijderen vergt dan ook een andere aanpak. Daarbij geldt nog eens dat het materiaal en de afwerking ervan van invloed zijn op de behandeling. Voor meer informatie kunt u James raadlplegen of adviseren wij u contact op te nemen met de firma waar u het meubel heeft gekocht. 

  Let op voor de nagels van een huisdier die graag op uw zitmeubels gaat liggen. Deze kunnen namelijk krassen in leder en haken in stof veroorzaken. Erg zonde natuurlijk. Voorkom krassen en haken door bijvoorbeeld een plaid te leggen op de plek waar uw viervoeter ligt. 

  ► Leder
  Leder is opgedeeld in 3 categorieën: aniline, semi-aniline en gedekt leder. Elk type is gebaat bij een andere aanpak. Het belangrijkste wat u moet onthouden is, dat leder een natuurproduct is. De natuurlijke eigenschappen zijn het beste bewaard gebleven bij aniline leder. Het leder is dan ook gevoeliger dan semi-aniline, waarbij de huid ook die echte leereigenschappen heeft maar voorzien is van een extra beschermlaag. Gedekt leder heeft een iets minder natuurlijke uitstraling door de extra dekkende en corrigerende finish. Echte kenners op het gebied van lederen meubelen zijn bijvoorbeeld Label, Leolux en de Sede.

  Net als onze eigen huid, heeft leder regelmatig reiniging en verzorging nodig. Naast het opvolgen van de algemene tips is het juiste onderhoudsmiddel van groot belang voor het behoud van haar uitstraling, zodat het leder niet vervuilt, uitdroogt of verbleekt. Verderop in dit blog leest u meer over de juiste middelen.

  ► Stof
  Meubelstoffen zijn er in een diversiteit aan materialen, kleuren en structuren. Kwalitatief goede meubelstoffen, van bijvoorbeeld Kvadrat en De Ploeg, worden veel gebruikt door diverse merken. Artifort en Pode zijn sterk als het gaat om stoffen meubelen.

  Artifort

  Stoffen hebben baat bij een wekelijkse stofzuigbeurt om huisstof en kruimels te verwijderen. Om haken of vlekken te voorkomen, gebruik altijd het meubel opzetstuk en zet de stofzuiger op maximaal 500 Watt. Let op met (nieuwe) kleding die kleur kan afgeven of waar scherpe voorwerpen aan zitten, zoals ritsen en gespen.

  Impregneren raden wij in de meeste gevallen af. Onze designmerken maken uitsluitend gebruik van zeer hoogwaardige stoffen, die vaak al zijn voorbehandeld. Zij impregneren de stoffen dan ook vaak niet zelf. Op het moment dat wij een behandeling gaan toepassen, vervalt de garantie van de fabrikant.

  ► Hout & overige materialen
  Eiken, noten, kersen, iepen of beuken; houtsoorten zijn er genoeg. Net als afwerkingen, zoals olie of witte olie, lak, beits of zeep. Door hout toe te voegen aan uw interieur creëert u snel meer warmte. Merken die kenners zijn op het gebied van houtbewerking zijn Pilat & Pilat, Artisan en Arco. Heeft u een houten kast of tafel? Volg de algemene tips op en gebruik onderzetters of viltjes om krassen, kringen of brandschade te voorkomen. 

  Houten tafels

  Kunststoffen zijn ook populair voor de productie van tafels. Neem bijvoorbeeld Fenix NTM, laminaat of HPL, maar ook aluminium doet het goed. Kartell en Kristalia maken vooral veel gebruik van deze kunststoffen. De materialen zijn zeer geschikt voor eettafels omdat ze wel tegen een stootje kunnen. Gebruik uw tafel echter wel waar deze voor is bedoeld; zet uw glazen en hete pannen op onderzetters en voorkom dat scherpe materialen het blad beschadigen. 

  ► Onderhoudsmiddelen
  Berden werkt met de producten van LCK Nederland en van James. Voor alle onderhoudsmiddelen, meer tips of nadere informatie, kunt u de website van LCK Nederland en James raadplegen.

  U kunt via de site van LCK Nederland zoeken op het merk van uw meubel. Zo krijgt u snel en overzichtelijk in beeld wat u nodig heeft en kunt u de middelen direct bestellen. Staat uw merk er niet tussen of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze adviseursLotte's Blog!Lotte

  FB Instagram Pinterest YouTube LinkedIn