Comfort & duurzaamheid gecombineerd

Ben Ridley focust op duurzaamheid gecombineerd met comfort.

Comfort & duurzaamheid
gecombineerd

Ben, een architect en passiefhuis-ontwerper, heeft zijn eigen architectenbureau in Londen opgericht. Hij houdt van een gestroomlijnd en minimalistisch interieur, waarbij hij gebruikmaakt van materialen zoals hout, kurk, katoen en leder.

“Ik waardeer hoogwaardige meubels die lang meegaan en aansluiten bij het duurzame principe van het eenmalig aanschaffen in plaats van regelmatig vervangen.”

“Als architect heb ik altijd al de wens gehad om een energiezuinige woning te bouwen. Toen ik een vervallen huis uit 1907 in Londen tegenkwam, greep ik de kans met beide handen aan. Mijn doel was om te laten zien hoe je met een traditioneel Edwardiaans gebouw aanzienlijke verlagingen in energieverbruik kunt realiseren, terwijl je het comfortabel en duurzaam maakt. Hierbij hield ik het passiefhuisprincipe in gedachten: een supergeïsoleerde, luchtdichte constructie met driedubbele beglazing en mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Tijdens de transformatie koos ik bewust voor natuurlijke materialen zoals hout en lokale steensoorten in plaats van beton en staal. Het gebruik van steen draagt aanzienlijk bij aan het koel houden van het huis op warme zomerdagen. Dit project toont aan dat duurzaamheid eerder een kans is dan een beperkende factor.

Puur materiaal, gecombineerd met zorgvuldig gekozen afwerkingen en de toevoeging van daglicht, draagt bij aan een versterkte sfeer. Een beperkt palet aan materialen draagt bij aan het creëren van een serene omgeving, en dit geldt evenzeer voor het meubilair. Na verloop van tijd ontwikkelen materialen karakter door gebruikssporen, zoals vlekken en deuken.”

“Meubels gemaakt van natuurlijke materialen stralen een aangename warmte uit. Thuis geef ik de voorkeur aan een schone en strakke esthetiek, vergelijkbaar met een zenruimte - een rustig toevluchtsoord om naar terug te keren na een hectische dag. Wanneer Astrid, mijn kat, mij begroet, voelt het alsof ik echt thuis ben. Dat is het gevoel dat ik nastreef: dat je bij het binnenkomen meteen een gevoel van ontspanning ervaart. Minimalisme is voor mij geen doel op zich, het komt pas tot leven wanneer het samengaat met comfort.”

^