Rugpijn na het slapen

Ervaar je rugpijn na het slapen? Dit kan het erg lastig maken om te genieten van een goede nachtrust. We helpen je om het type rugpijn te identificeren en geven je advies over hoe je de rugpijn kunt verhelpen met het behulp van een goed matras en kussen.

Rugpijn na het slapen

Waarom je slaaphouding mogelijk rugpijn veroorzaakt

Wanneer je slaapt in een houding waarbij je wervelkolom niet in een neutrale positie staat, kan dit rugpijn veroorzaken. Om de wervelkolom in een natuurlijke positie te brengen, is het vooral belangrijk dat de nek, schouders, taille en heupen ondersteund worden. Gelukkig zijn er manieren om je te helpen bij je favoriete slaapstijl, zonder dat je deze hoeft te veranderen.

Rugpijn zijslaper

Rugpijn door op je zij te slapen

Wanneer je als zijslaper lage rugpijn ervaart, komt dit vaak door een te zacht matras waardoor je ruggengraat kromtrekt. Als je een stevig matras hebt maar nog steeds last hebt van rugpijn, kan het helpen om een kussen tussen je knieën te plaatsen om je heupen op één lijn te houden. Een matrastopper van traagschuim kan ook helpen de drukpunten te verzachten en verlichting te bieden.

Rugpijn buikslaper

Rugpijn door op je buik te slapen

Mensen die op hun buik slapen, snurken minder, wat gunstig is voor hun slaappartner. Maar deze slaaphouding kan leiden tot een holle rug, wat rugpijn kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, kun je proberen om een kussen onder je bekken te leggen om je wervelkolom op één lijn te houden. Daarnaast raden we voor buikslapers vaak een latex matrastopper aan, omdat het elastische materiaal reageert op de beweging van je lichaam.

Rugpijn rugslaper

Rugpijn door op je rug te slapen

Mensen die op hun rug slapen, hebben minder kans op rugpijn, omdat deze houding je wervelkolom in een neutrale positie houdt. Afhankelijk van je keuze voor het hoofdkussen en hoe ondersteunend je matras is, kan het echter helpen om een kussen onder je knieën te plaatsen om eventuele pijn te verlichten. Dit helpt om de natuurlijke kromming in je onderrug te ondersteunen.

Soorten rugpijn

Pijn in de bovenrug
Pijn in de bovenrug komt minder vaak voor dan pijn in de onderrug. Meestal is deze pijn het gevolg van een slechte zithouding, overmatig gebruik van spieren of letsel. Als je 's nachts pijn hebt in de bovenrug, kunnen rekoefeningen helpen om deze pijn tijdens het slapen te verminderen.

Pijn in de onderrug
Pijn in de onderrug wordt vaak in verband gebracht met een gebrek aan ondersteuning tijdens het slapen. Het gebrek aan ondersteuning kan leiden tot een slechte slaaphouding. Zorg er daarom voor dat je een ondersteunend matras hebt om het risico op lage rugpijn te verminderen.

Een matras met goede ondersteuning bevordert een neutrale lichaamshouding en zorgt niet voor weerstand vanuit het lichaam. Het is dus erg belangrijk om het juiste matras te kiezen dat past bij jou en je slaaphouding.

Vind het juiste matras

Rugpijn veroorzaakt door je kussen; maak de juiste keuze

Bij rugpijn denk je al snel aan je matras, maar rugpijn kan ook worden veroorzaakt door het maken van de verkeerde keuze wat betreft je hoofdkussen. Ben je er zeker van dat je het juiste matras hebt gekozen voor jouw slaaphouding, maar ervaar je nog steeds rugpijn, dan is het controleren van je kussen de volgende stap. Een kussen ondersteunt ongeveer eenderde van je lichaam en houdt je nek en ruggengraat op één lijn. Het kiezen van het juiste kussen dat past bij jouw slaaphouding kan helpen met het verminderen of verhelpen van rugpijn tijdens en na het slapen.

Kussen zijslaper

Kussens voor zijslapers

Als je op je zij slaapt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kussen de ruimte tussen je nek en schouder voldoende opvult. Op die manier ondersteun je jouw nek het beste. Vaak is een medium of stevig kussen de beste keuze.

Kussen rugslaper

Kussens voor rugslapers

Voor rugslapers raden we een iets dunner en steviger kussen aan dan voor zijslapers. Zo voorkom je dat je hoofd te hoog of te laag ligt.

Kussen buikslaper

Kussens voor buikslapers

Als je op je buik slaapt, is er een kans dat je je rug hol maakt, wat kan leiden tot rugpijn. Kies voor een laag en zacht hoofdkussen om dit te helpen voorkomen.

Kom naar onze winkels voor slaapadvies

Als je last hebt van rugpijn en denkt dat je matras of kussen wel eens de oorzaak kan zijn, raden we je aan om één van onze slaapwinkels in Blerick, Heerlen of Sittard te bezoeken. Hier voorzien onze deskundige slaapexperts je graag van passend slaapadvies.

Vind een slaapwinkel

Veelgestelde vragen

Welk matras is het best bij rugpijn?

Voor wat betreft het type matras worden vaak traagschuim matrassen of orthopedische matrassen aanbevolen voor rug- en nekpijn. Deze matrassen zijn namelijk speciaal ontworpen om voldoende ondersteuning aan de wervelkolom te bieden.

Hoe stevig moet mijn matras zijn?

Als je last hebt van rugpijn, wordt het wat betreft de stevigheid van het matras aangeraden om te kiezen voor een medium matras. Dit omdat een te zacht matras ervoor zorgt dat je in het matras wegzakt en de wervelkolom niet goed uitgelijnd wordt. Een te hard matras kan daarentegen leiden tot het wakker worden met pijn.

Helpt een traagschuim matras tegen rugpijn?

Een traagschuim matras heeft zowel voor- als nadelen bij rugpijn. Het vormt zich naar het lichaam en heeft eigenschappen om warmte vast te houden, wat pijn kan verlichten. Echter, traagschuim reageert 'traag', waardoor het voor iemand met rugklachten moeilijker kan zijn om te draaien.

^