Slaapstijlen | passend advies bij jouw slaaphouding

Iedere slaper heeft zijn eigen stijl. Welke slaapstijl heb jij? Of je nu een rugligger, buikligger of zijligger bent, voor iedere slaaphouding hebben onze slaapexperts een droomoplossing.

Slaapstijlen

Het juiste matras op basis van je slaaphouding

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een matras, waaronder de grootte van het matras, het type matras en het comfortniveau. Terwijl de grootte van de matras afhankelijk is van je lengte en de beschikbare ruimte, hangt het type matras en het comfortniveau af van je slaaphouding.

Zijligger

Zijligger

Als zijligger behoor je tot de meerderheid van de volwassenen in Nederland, aangezien de helft van de volwassenen op deze manier slaapt. De belangrijkste aandachtspunten voor zijslapers zijn de kwetsbare drukpunten, welke voldoende ondersteund moeten worden.

Meer over deze slaapstijl
Buikligger

Buikligger

Op je buik slapen wordt vaak afgeraden, omdat dit kan leiden tot overmatige kromming van je wervelkolom en spanning in je nek. Het is dus belangrijk om extra zorgvuldig te zijn bij het kiezen van een matras als je merkt dat je (on)bewust deze slaaphouding aanneemt.

Meer over deze slaapstijl
Rugligger

Rugligger

Op je rug slapen is gunstig voor de uitlijning van je wervelkolom. Om deze reden heb je meer flexibiliteit in de keuze van je matras dan een zij- of buikligger. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat je rug niet kromtrekt en de natuurlijke uitlijning van je wervelkolom behouden blijft.

Meer over deze slaapstijl

Kies het juiste type matras

Het type matras verwijst hoofdzakelijk naar de vulling van de matras. Ieder type matras heeft zo zijn voordelen, zoals verkoelende eigenschappen of drukverlichting. In het onderstaande overzicht hebben we de verschillende matrastypen voor je op een rijtje gezet.

Type matras Geschikt voor
Binnenvering matras Rugliggers
Pocketvering matras Rug- en buikliggers
Traagschuim matras Zij-, rug- en buikliggers, mensen met rugpijn
Gel matras Zij- en rugliggers, mensen die het snel warm hebben
Latex matras Zij- en rugliggers, mensen met allergieën

Kom naar onze winkels voor slaapadvies

Onze slaapexperts hebben diverse slaapstijlen in kaart gebracht en weten precies welke slaapoplossing bij jou zou kunnen passen. Want of je nu graag op je zij, buik of liever op je rug ligt, het juiste bed kan echt een verschil maken. Kom op je gemak proefliggen in één van onze slaapwinkels in Blerick, Heerlen of Sittard en ervaar hoe fijn comfortabel slapen kan zijn.

Vind een slaapwinkel

Kies de juiste hardheid van jouw matras

Waar het type matras verwijst naar de vulling, verwijst de hardheid naar hoe stevig het matras is. Dit is bij de meeste merken ingedeeld in drie categorieën; zacht, medium en stevig (ook wel: soft, medium en firm). Elk type matras is doorgaans verkrijgbaar in de verschillende comfortniveaus. Hoewel de keuze wat betreft de hardheid van een matras vaak gebaseerd is op persoonlijke voorkeur, kunnen jouw slaapstijl, gewicht en eventuele klachten ervoor zorgen dat bepaalde hardheden beter geschikt zijn dan andere. In de onderstaande tabel hebben we de verschillende hardheden voor je op een rijtje gezet.

Hardheid Slaapstijl Lichaamstype
Soft Zijliggers Licht tot normaal gewicht
Medium Zij-, buik- en rugliggers Normaal gewicht
Firm Buik- en rugliggers Normaal tot zwaar gewicht

Veelgestelde vragen

Wat is de beste slaaphouding?

De optimale slaapstijl varieert per persoon. Het is van belang dat er sprake is van een goede drukverdeling en dat de wervelkolom op een natuurlijke en rechte manier wordt gepositioneerd. Kies daarom voor een matras die jouw slaaphouding goed ondersteunt en de drukpunten gelijkmatig verdeelt.

Heb ik een slechte slaaphouding?

Een slaaphouding is slecht te noemen als de wervelkolom niet in een natuurlijke, rechte lijn ligt. Dit kan veroorzaakt worden door een te hard- of te zacht matras, waarbij er een gebrek is aan individuele ondersteuning van de drukpunten van het lichaam.

Welk type matras past het best bij mij?

Om te bepalen welk type matras het best bij je past, is het belangrijk om te rekening te houden met je slaapstijl. Ben je een rugligger, dan kun je eigenlijk voor ieder type matras gaan, een zijligger heeft daarentegen meer behoefte aan ondersteuning en kan beter gaan voor een traagschuim-, gel- of latex matras.

Hoe kies ik de juiste hardheid van mijn matras?

De keuze tussen een soft, medium of firm matras wordt vaak gemaakt op basis van je persoonlijke voorkeur. Zak je het liefst weg in het matras? Dan is de keuze voor een soft matras als snel gemaakt. Toch is het goed om ook je slaaphouding en lichaamstype mee te nemen in het besluit. Zo weet je zeker dat jouw matras genoeg ondersteuning biedt.

^