Vervang iedere 8 jaar je matras voor een goede nachtrust

Bij Berden weten we hoe belangrijk een goede nachtrust is. Misschien verwacht je het niet, maar na verloop van tijd kan de plek waar je normaal gesproken een goede nachtrust vindt, juist de reden zijn dat je 's nachts wakker ligt. Vervang daarom tijdig jouw matras en blijf genieten van een goede nachtrust!

Matras vervangen

Redenen om je matras te vervangen

 • 1. Comfort

  Een nieuw matras biedt vele malen meer comfort dan een matras die 8 jaar oud is.

 • 2. Ondersteuning

  Volgens onderzoek geeft 63% van de mensen met rugpijn aan een significante verbetering te ervaren na het slapen op een nieuw matras.

 • 3. Hygiëne

  Na 8 jaar heeft je matras grote hoeveelheden zweet, dode huidcellen, huisstofmijt en bacteriën opgenomen.

Bekijk ons aanbod matrassen of bezoek één van onze slaapwinkels en laat je adviseren door onze slaapexperts.

Maak een afspraak voor slaapadvies

Is je matras toe aan vervanging? Dan raden we je aan om één van onze slaapwinkels in Heerlen of Sittard te bezoeken. Hier voorzien onze deskundige slaapexperts je graag van passend slaapadvies.

Maak een afspraak met onze slaapexperts en ontvang een €45 waardecheque als extraatje.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik een nieuw matras nodig heb?

Als je 's ochtends wakker wordt met enige stijfheid of pijnklachten, kan het zijn dat jouw matras niet het niveau van ondersteuning en comfort biedt dat nodig is. In dat geval kan het tijd zijn om jouw matras te vervangen, ongeacht hoe oud het matras is. Ook als je meer niest dan slaapt, betekent het dat het tijd is om erover na te denken om jouw matras te vervangen. Dit kan te wijten zijn aan allergenen die zich in jouw matras hebben opgehoopt.

Hoe vaak moet ik een nieuw matras kopen?

We raden aan om je matras eens in de 8 jaar te vervangen voor de beste nachtrust. Dit omdat het matras tegen die tijd veel van zijn oorspronkelijke comfort en ondersteuning heeft verloren. Echter kan de tijd om te veranderen variëren, afhankelijk van het comfort en de ondersteuning die jouw matras biedt. Een oud matras kan daarnaast veel allergenen, dode huidcellen, huisstofmijten, bacteriën en zelfs bedwantsen bevatten (ook al was je regelmatig je beddengoed). Dit betekent dat een matras van 10 jaar oud tot wel 10 miljoen huisstofmijten kan bevatten, dus het is misschien hoog tijd om jouw matras te vervangen voordat het zover komt.

Hoe vaak moet ik een nieuw bed kopen?

Een andere vraag die we vaak krijgen is hoe vaak je een nieuw bedframe moet kopen. Dit is niet zo'n dringend probleem als jouw matras, omdat het je slaapcomfort niet direct beïnvloedt. Bedframes hebben niet echt een vervaldatum. Ze kunnen worden gebruikt totdat je behoefte hebt aan een ander ontwerp.

Hoe verzorg ik mijn matras?

Om je matras in topconditie te houden en de levensduur te verlengen, adviseren wij het volgende:

 • Buig, rol of vouw je matras niet, dit kan de vulling beschadigen en de levensduur van het matras negatief beïnvloeden.
 • Ga niet staan/spring niet op je matras, dit kan de vulling van je matras beschadigen
 • Was je beddengoed elke 1-2 weken.
 • Gebruik een matrasbeschermer om vlekken te voorkomen.
 • Laat je matras ademen door iedere dag je slaapkamer een tijdje te luchten.
 • Afhankelijk van de instructies die bij je matras zijn gegeven, draai en/of keer het matras regelmatig om.
 • Geknoeid? Reinig je matras dan zo snel mogelijk. Gebruik een vochtige doek met koel water en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik geen sterk schoonmaakmiddel omdat dit de vulling kan aantasten.

Hoe vaak moet ik mijn matras omdraaien?

We raden je aan om je matras één keer per maand om te draaien en/of te keren. Hierdoor verleng je de levensduur van jouw matras en zorg je voor een gelijkmatige verdeling van de vulling.

Moet ik een matrasbeschermer gebruiken?

Een matrasbeschermer lijkt misschien overbodig voor een nieuw matras, maar het is een goede investering. Een matrasbeschermer beschermt je matras tegen vocht en vlekken, en bespaart je op de lange termijn geld omdat je niet voortijdig een nieuw matras hoeft te kopen.

^