Kunstenaars in de wereld van designmeubelen

  De wereld van designmeubelen heeft heel wat top designers voortgebracht. Het zijn designers die door hun bijzondere ontwerpen menige prijs in de wacht hebben gesleept. Diverse toppertjes zijn dan ook te bewonderen in bekende musea wereldwijd! Deze ontwerpers, waaronder een aantal van eigen bodem, zijn in onze ogen gewoon ware kunstenaars!

  Ludwig Mies van der Rohe

  Een aantal van deze top designers die zich kunstenaars mogen noemen, hebben we hieronder voor je uitgelicht. 

  • Pierre Paulin
  • Achille Castiglioni
  • Charles & Ray Eames
  • Jan des Bouvrie
  • Gerrit Rietveld
  • Le Corbusier 
  • Antonio Cittertio
  • Hello Jongerius
  • Ludwig Mies van der Rohe


  Pierre PaulinPierre Paulin
  Pierre Paulin (1927-2009) was een Franse ontwerper. Hij studeerde beeldhouwen en ontwierp vanaf het midden van de jaren '50 fauteuils. Paulin is in ons land vooral bekend geworden door zijn ontwerpen voor Artifort. Zijn bekendste ontwerpen zijn de Orange Slice fauteuil, de Tulip fauteuil, Ribbon fauteuil en de Mushroom fauteuil. Een aantal van de werken van Paulin zijn in verschillende musea te bewonderen, zoals het Centre Pompidou in Parijs en Museum of Modern Art in New York. Naast Artifort heeft deze kunstenaar ook verschillende meubelen ontworpen voor Thonet en Ligne Roset. 

  Voor het ontwerp van de Ribbon fauteuil heeft Paulin de American Industrial Design Award ontvangen. Daarnaast mocht hij het Franse paviljoen voor de wereldtentoonstelling Expo 70 in Osaka ontwerpen en heeft hij de privé-vertrekken van het presidentiële paleis in Parijs gerestyled. Ten slotte heeft hij de passagiersruimten in de vliegtuigen van Air France ingericht. 


  Achille Castiglioni
  De Italiaanse ontwerper Achille Castiglioni (1918-2002) begon zijn carrière in 1944. Hij studeerde af in architectuur en ging bij de ontwerpstudio van zijn broers, Livio (1911-1979) en Pier Giacomo Castiglioni (1913-1968) werken. Livio verliet na acht jaar de studio en Achille en Pier gingen samen verder tot het overlijden van Pier in 1968. Achille is vervolgens tot zijn dood in 2002 actief gebleven als designer. 

  Achille CastiglioniAchille Castiglioni heeft een breed palet aan meubelen ontworpen. Hij wilde vooral oplossingen voor het dagelijks leven creëren. Zijn bekendste ontwerp is hier dan ook een duidelijk voorbeeld van, de Flos Arco booglamp. De lamp is zo vormgegeven dat het eigenlijk een hanglamp is zonder dat hij aan het plafond hoeft te hangen. Bovendien is de boog zo vormgegeven dat je er gemakkelijk onder door kunt lopen.

  Hij liet zich inspireren door dagelijkse objecten die eigenlijk niet zo opvallen. Hij zag in gewone objecten iets ongewoons. Dit zorgt er voor dat hij bijzondere en verrassende ontwerpen heeft gemaakt, zoals de Toio lamp. Hiervoor gebruikte hij een koplamp van een auto. 

  Vele ontwerpen van Castiglioni zijn inmiddels uitgegroeid tot ware design klassiekers, zoals de Taccia en de Parentesi lamp. Deze lampen zijn dan ook al jarenlang onderdeel van de collectie van Flos.


  Charles & Ray Eames
  Charles & Ray EamesCharles (1907-1978) en Ray (1912-1988) Eames waren één van de bekendste duo's in de wereld van design meubelen. Charles werd geboren in St. Louis, Missouri en studeerde architectuur aan de Washington University. In samenwerking met verschillende partners ontwierp Charles diverse huizen en kerken. In 1940 won hij, samen met Eero Saarinen, de 'Industrial Design Competition for the 21 American Republics'-award. Deze competitie werd georganiseerd door het Museum of Modern Art in New York. 

  Ray studeerde schilderkunst aan het Bennett College in Millbrook in New York. Na haar opleiding nam ze in 1937 deel aan de eerste tentoonstelling van abstracte Amerikaanse kunstenaars in het Riverside Museum in New York. Charles en Ray trouwden in 1941 en verhuisden naar Los Angeles waar ze samen begonnen te ontwerpen. In eerste instantie wilden ze comfortabele stoelen maken die betaalbaar waren. Ze stelden enkele ontwerpen tentoon in het Museum of Modern Art in New York. Kort daarna begon de Herman Miiller de Eames meubelen te produceren.

  Sinds 1957 heeft Vitra een licentieovereenkomst met Herman Miller en zijn de ontwerpen van de Eames ook via dit Zwitserse merk in Europa verkrijgbaar. Twee ware kunststukken van het duo zijn natuurlijk de Vitra Eames Lounge Chair en de Eames Dining Chairs. Deze ontwerpen zijn niet meer weg te denken uit de wereld van design meubelen.


  Jan des Bouvrie
  Jan des Bouvrie (1942-2020) was een van de bekendste Nederlandse interieurontwerpers. Hij volgde een opleiding aan de Rietveld academie in Amsterdam en werkte enige tijd in de Jan des Bouvriemeubelzaak van zijn ouders. Kort daarna begon hij voor zichzelf. Hij richtte twee interieurwinkels / designcentra op en startte een eigen ontwerpstudio. In deze studio ontwierp hij de kubusbank, de 430. Een strak vormgegeven bank die door Gelderland werd geproduceerd.

  Inmiddels is deze bank uitgegroeid tot een echte designklassieker en is te bewonderen in het Stedelijk Museum Amsterdam en het Centraal Museum Utrecht. Het ontwerp heeft talloze prijzen en onderscheidingen gewonnen. 

  Vervolgens heeft Des Bouvrie nog vele andere meubelen ontworpen waarbij symmetrie en essentie centraal stonden, zoals de 5470 fauteuil en de 6511 bank. Samen met ruim 20 medewerkers bouwde Jan aan de mooiste nationale en internationale projecten. Dit allemaal volgens de visie van Des Bouvrie waarin architectuur, interieur, meubelen en styling één geheel dienen te vormen.


  Gerrit Rietveld
  Gerrit RietveldDe Nederlandse Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) was geboren in Utrecht en leerde het vak van meubelmaker in de werkplaats van zijn vader. Zijn vader maakte traditionele, massieve meubelen die Gerrit verafschuwde. Hij volgde lessen bij de architect Piet Klaarhamer en opende in 1917 zijn eigen meubelmakerij. Hij leerde via Klaarhamer de moderne designers Berlage en Frank Lloyd Wright kennen. Deze inspirereerden hem om experimentele meubels te makene, zoals de bekende Rood-blauwe stoel. Hij richtte zich op het ontwerpen van meubels voor kinderen. Zo heeft hij de bekende hoge kinderstoel, kinderkruiwagen en bolderkar ontworpen. Zijn meubels waren niet alleen modern, aar ook nog eens gemakkelijk en goedkoop te produceren. 

  In 1924 ontwierp Rietveld samen met binnenhuisarchitecte Truus Schröder-Schräder het Rietveld Schröderhuis. Dit is onderdeel van het Centraal Museum Utrecht.

  Naast bovengenoemde ontwerpen heeft Rietveld ook de bekende Zig-zag stoel en de Utrecht fauteuil ontworpen. Dit zijn echte designklassiekers en ware kunstwerken op zich. 


  Le Corbusier
  Charles-Édouard Jeanneret-Gris, beter bekend als Le Corbusier, (1887-1965) werd geboren in Zwitserland. Hij ging op zijn veertiende naar de School voor decoratieve kunsten om Le Corbusierlessen in graveren te volgen. Vijf jaar later bouwde hij met René Chappalaz Villa Fallet in zijn geboorteplaats te Zwitserland. In de tien daaropvolgende jaren zouden er nog vijf villa's bij gebouwd worden, waaronder Villa Savoye. Villa Savoye gold als manifest en betekende een eindpunt in zijn oeuvre. Naast zijn bouwactiviteiten maakte hij graag reizen naar de Donaulanden, de Balkan en Toscane. Hier raakte hij geïnspireerd door de architectuur. In 1910 werkte hij als tekenaar in een atelier waar ook Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe werkten. 

  In 1920 richtte hij zich op zijn schilderwerk. Hij kon hier naar hartelust experimenteren met kleuren, vormen en ordeningsprincipes. De resultaten van deze experimenten vertaalde hij naar zijn architectonische werken. Vanaf deze tijd werkte hij ook onder zijn pseudoniem, Le Corbusier. Tevens richtte hij in deze periode samen met Ozenfant en dichter Paul Dermée het tijdschrift L'Esprit Nouveau op. Dit tijdschrift besteedde aandacht aan muziek, theater, politiek, literatuur, film en beeldende kunst. 

  Naast deze vele werkzaamheden, heeft hij natuurlijk ook diverse design klassiekers ontworpen. Samen met Charlotte Perriand en Pierre Jeanneret ontwierp hij de bekende LC4, LC2 en LC1.


  Antonio CitterioAntonio Citterio
  Citterio werd in 1950 geboren in het Italiaanse Meda. In 1972 richte hij zijn eigen studio op en behaalde in 1975 zijn diploma architectuur aan de universiteit van Milaan. Vervolgens ontwierp hij samen met Terry Dawn diverse gebouwen in Japan en Europa.

  Daarnaast ontwierp hij vele design meubels vanuit zijn studio voor toonaangevende merken, zoals B&B Italia, Flexform, Flos, Vitra, Kartell en Maxalto. Maxalto is een merk van B&B Italia dat alleen design meubelen bevat die ontworpen zijn door Citterio. 

  Antonio Citterio heeft al veel designprijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder in 1987 en 1995 de prestigieuze design award Compasso d'Oro. Ook zijn er diverse ontwerpen van hem te bewonderen in het Centre Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York. Hedendaags geeft hij lezingen en spreekt hij regelmatig op congressen, zijn werk wordt vaak tentoongesteld en gepubliceerd.


  Hella Jongerius
  In 1963 werd Hella Jongerius geboren in De Meern. Ze volgde een opleiding aan de Design Academy in Eindhoven en studeerde hier in 1993 aan af. In 2001 richtte ze de Hella Jongeriusdesignstudio Jongeriuslab op. Ze maakte industriële designs voor bekende merken als Cappellini, KLM, IKEA, Swarovski en Vitra. Hella heeft haar faam te danken aan de manier waarop ze industrieel en ambachtelijk, hightech en lowtech, traditioneel en eigentijds design samenbrengt. 

  Voor dit laatstgenoemde merk ontwierp ze de Polder Sofa. Een bijzondere bank waarvoor ze zich had laten inspireren door de Nederlandse polders, wat is te danken aan het winnen van land door middel van dijken en kanalen. 

  In 2013 mocht ze de herinrichting van de Delegates Lounge ontwerpen in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Deze nieuw ontworpen ruimte werd onder andere geopend door Koningin Máxima. 

  Het werk van Jongerius is in vele landen tentoongesteld. Zo zijn haar ontwerpen in onder andere China, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten terug te vinden. Ze heeft diverse prijzen ontvangen voor haar ontwerpen. 


  Ludwig Mies van der RoheLudwig Mies van der Rohe
  Van der Rohe (1886-1969) was een Duits-Amerikaans architect en meubelontwerper. Zijn kenmerk was het precieze gebruik van glas, staal en natuursteen. Hij heeft dan ook de uitspraak 'Less is More' in het leven geroepen. 

  Na zijn opleiding tot meubelontwerper kwam hij terecht bij Peter Behrens waar hij later samenwerkte met Walter Gropius en Le Corbusier. Hij ontwierp verschillende huizen voor de Weißenhofsiedlung in Stuttgart. Dit was een experimentele woonwijk waar ook woningen van Le Corbusier werden gerealiseerd. In 1929 ontwierp hij het Duitse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Barcelona. Voor deze tentoonstelling ontwierp hij samen met Lilly Reich de beroemde Barcelona Chair.

  Ze lieten zich inspireren door de antieke vouwstoel, door de bijzondere kruispoten. Daarnaast heeft hij in deze periode nog een Villa Tugendhat en het Mies van der Rohe Haus ontworpen. 


   

   

  FB Instagram Pinterest YouTube LinkedIn