Flos

Het begin van Flos, dat 'bloem' betekent in het Latijn, kwam tot bloei vanuit een briljant idee: objecten maken, te beginnen met een gloeilamp, die de manier van leven zouden veranderen voor zowel de Italiaanse - als de buitenlandse markt.

Flos

Producten 1-20 van 63

Pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-20 van 63

Pagina
Van hoog naar laag sorteren

Al vanaf het allereerste begin creëert Flos lampen die vandaag nog altijd in de collectie zijn opgenomen. In samenwerking met design masters Achille en Pierre Giacomo Castiglioni werd bijvoorbeeld de Taraxacum geboren. Ook de welbekende Taccia lamp stamt uit de begin jaren en is nog altijd onderdeel van het uitgebreide assortiment van Flos!

Flos lampen

Het volledige assortiment van Flos is verkrijgbaar bij Berden. Design verlichting van Flos is uniek! Neem bijvoorbeeld dé bestseller, de Flos Arco lamp. De Arco booglamp is ontworpen door Achille Castiglioni en is naast zijn mooie uiterlijk ook nog eens zeer praktisch. Wist je dat de vloerlamp zo ontworpen is dat deze schijnt op tafel als een hanglamp, maar dat je toch gemakkelijk om heen kunt lopen? Bovendien geniet je van dit bijzondere exemplaar snel in huis, want de Arco is uit voorraad leverbaar!

Verder heeft Flos diverse hanglampen, staande lampen, wandlampen en tafellampen. Zoals: Flos Arrangements hanglamp, Flos Skygarden 2 hanglamp, Flos Bon Jour tafellamp, Flos Gun vloerlamp of Flos 265 wandlamp.

Flos hanglamp

Wanneer je opzoek bent naar een hanglamp, heeft Flos diverse oplossingen. Zo kun je kiezen voor de Flos Parentesi hanglamp, dit is een hanglamp die stoer is met en een bijzonder design. Het is een lamp die in ieders interieur opvalt. Deze lamp loopt van plafond tot aan de vloer. De lichtbron kan over de gehele lengte van de lamp verschuiven. Wil je liever een groepje hanglampen? Bekijk de Flos Aim hanglamp eens, het is een vrij jong design (2013). Het heeft een speelse maar stoere look. Deze lamp is evenals de Parentesi lamp in verschillende kleuren leverbaar.

De verhaallijn van Flos verlichting

Flos werd opgericht in 1960 als de eerste "moderne" onderneming in de verlichtingssector. In de eerste jaren van het bestaan van Flos begon het merk een productie lampen die nu dé klassiekers zijn in het Italiaans industrieel design.

Voor Sergio Gandini, die in 1963 begon met het managen van Flos, konden de inspanningen en creatieve fantasie van het bedrijf zonder tegenspraak naast elkaar bestaan; de combinatie van beide zou het merk succes opleveren. De verhuizing naar het industriële district van Brescia zorgde voor een gunstige omgeving voor ontwerpers. Wat resulteerde in producten zoals de revolutionaire Arco van de gebroeders Castiglioni. Flos' strategie was gebaseerd op wat we nu een denktank zouden noemen, waarmee het bedrijf een langdurige pionier op het gebied van Italiaans design is geworden.

Samenwerking met designers
Gandini bepaalde samen met zijn exclusieve ontwerpers - de gebroeders Castiglioni en het duo Scarpa - de producten, communicatiestrategie en imago van Flos. Samen hebben ze de lijnen van hun eigen verlangens uitgelegd, de wens lijnen die de meest iconische lampen in de geschiedenis van de verlichting hebben voortgebracht.

MoMa show in New York
In 1972 was de show 'Italy The New Domestic Landscape' in het MoMA van New York City - het belangrijkste museum voor hedendaagse kunst in Amerika - een fenomeen van ongekende populariteit dat de cultuur van kunst en industrie viert.

Flos was te zien in de show met verschillende stukken - met name ontworpen door de gebroeders Castiglioni - die het merk op de kaart wisten te zetten als een internationaal avant-garde bedrijf. Vanaf dat moment gingen de ontwikkeling en de populariteit van Flos hand in hand. Tussen de jaren '70 en '80 wordt de productie uitgebreid met nieuwe faciliteiten, vestigingen in het buitenland en hun productcatalogus.

Miss Sissi & Mister Gandini Jr.
Elk groot succes komt voort uit het nemen van risico's. Halverwege de jaren 80 ontmoette Sergio Gandini een jonge Philippe Starck en accepteerde hij om zijn sprookjesachtige lamp, Arà, te vervaardigen.

Piero Gandini, de zoon van Sergio en die ook in het bedrijf stapte, zag het potentieel in Starck's visioenen en ontwikkelde het Arà-ontwerp op industriële schaal. Hij besefte het grote talent van de ontwerper en besloot een van de ontwerpen van Starck in plastic te produceren voor een hotel in New York, een soort iconische tafellamp die later de naam Miss Sissi kreeg.

Het bleek een geweldig succes (8000 stuks werden verkocht in de eerste 10 dagen, 100.000 in één jaar) en het was het eerste in een lange reeks iconische bestsellers geproduceerd door Piero Gandini, samen met Starck of Castiglioni. Door middel van nieuwe technologieën en materialen hebben ze het imago van Flos bijgewerkt en ingenieuze paden van onderzoek en ontwikkeling geopend.

Een nieuw millennium
Onder leiding van Piero Gandini richtte Flos zich op de harmonie tussen iconische vormen, ambachtelijk vakmanschap en de technologie van massaproductie. De cruciale stap naar verandering kwam echter met het besef dat hedendaagse objecten een uitdrukkingsvorm kunnen zijn, met zoveel stilistische interpretaties als er talen in de wereld zijn. En dus deed Piero Gandini een beroep op de meest veelbelovende talenten in internationaal design: van de 'futuristische' stijl van de Australiër Marc Newson (met zijn Helice Lamp in 1993), tot de Engelse profeet van minimalistisch design Jasper Morrison, tot Konstantin Grcic, de meest verfijnde en eclectische Duitse ontwerper.

Flos-identiteit
Voor Piero Gandini betekende het ontwikkelen van een nieuwe Flos-identiteit de moed om radicale keuzes te maken. Zich overgeven aan LED's op het gebied van verlichting zou de eerste stap zijn in een tweede productie revolutie die hij begin 2000 begon met de overname van het bedrijf Antares van Federic Martinez. Dit leidde tot de oprichting van Flos Architectural Lighting - gewijd aan professionele verlichting voor grote oppervlakken en openbare ruimtes. Piero ontdekte nieuwe ontwerpers en zette ze aan het werk om lichtarchitectuur te creëren met behulp van de meest geavanceerde technologieën.

De verlichting van nu
In de visie van Flos zijn en blijven er totaal nieuwe soorten verlichting. Nieuwe die moeten worden bestudeerd, ontwikkeld en geproduceerd met een diepgaande, grensverleggende houding en die nog steeds in evenwicht moeten houden met de culturele striktheid waarop Flos is gebaseerd.

De hedendaagse collectie van Flos is een goed voorbeeld, waarbij de architecten, ontwerpers en ontwerp kunstenaars de iconen van morgen hebben gemaakt, verlichtingsarmaturen als sculpturen hebben geproduceerd, vorm oefeningen in evenwicht hebben gebracht en spelletjes hebben gespeeld.

De Flos Architectural-lijn omvat een bredere milieuvisie met de werkplek, entertainment en zelfs de niet-plaatsen van massaconsumptie. Flos Outdoor richt zich op natuurlijke ruimtes zoals tuinen, parken en landschappen. Er is geen verschil tussen kunstmatig en natuurlijk licht. Het is gewoon een kwestie van hoe het wordt overgebracht.

Flos & Berden

De design lampen van Flos koop je bij Berden. Bekijk alle lampen op onze website of bezoek een van onze woonwinkels. Omdat wij niet de gehele collectie in elke woonwinkel hebben, raden wij je aan om contact met ons op te nemen. Wij informeren je graag in welke woonwinkel je de betreffende Flos lamp kunt vinden. Heb jij je keuze al kunnen maken? Vraag een vrijblijvende offerte aan of plaats je order gemakkelijk online.

^