Slaapstijlen | de rugligger

Slapen op je rug als een plank. Het is een goede houding, vooral als je pijn aan je gewrichten of spieren hebt. Je benen zijn gestrekt en je hebt je armen bij voorkeur naast het lichaam, je ligt dus letterlijk kaarsrecht als een plank en dat ziet er heel rustgevend uit. Slaap je graag op je rug dan is het lichaamsgewicht het best verdeeld omdat het draagvlak het grootst is. Laat het matras dan ook goed zijn werk doen. De rug heeft een licht S-vormige kromming, het bed zal overal de juiste ondersteuning moeten geven om deze natuurlijke vorm te behouden. Vergeet daarbij je nek ook niet, een goed kussen is onmisbaar zodat je wervels niet achterover of vooroverbuigen.

De rugligger

Het beste matras voor rugliggers

Voor mensen die op hun rug slapen, is het belangrijk om te letten op de uitlijning van de wervelkolom. Om ervoor te zorgen dat je rug niet te ver in het matras zakt, kun je het beste kiezen voor een stevigere hardheid van het matras, medium of firm dus.

Type matras

  • Binnenvering
  • Pocketvering
  • Traagschuim
  • Gel
  • Latex

Hardheid matras

Hoe zwaarder je bent, hoe groter het risico dat je wervelkolom uitgelijnd raakt. Dit geldt des te meer voor mensen die op hun rug slapen, omdat het gewicht ervoor kan zorgen dat de wervelkolom verder in het matras zakt. Je kunt daarom het beste, als je meer dan 85 kilo weegt, een stevig (firm) matras overwegen.

Drukpunten rugslaper

Drukpunten bij een rugslaper

Om te bepalen welk soort matras het meest geschikt is voor jouw slaaphouding, is het handig om rekening te houden met je drukpunten. Dit zijn de gebieden van je lichaam die in contact staan met het matras. Voor rugslapers zijn dit onder andere je schouders, hielen, billen en als belangrijkste; je rug. Daarom is het essentieel om te kiezen voor een matras die de wervelkolom goed ondersteund.

Bekijk onze matrassen
Kussens rugslaper

Kussens voor rugslapers

Naast het kiezen van het juiste matras voor je slaaphouding, is het ook essentieel om het juiste type kussen te kiezen. Voor rugslapers worden kussens met een gemiddelde hoogte en hardheid aanbevolen. Een te hoog en stevig kussen zal ervoor zorgen dat je nekwervels voorover buigen, terwijl een te dun en te zacht kussen het hoofd niet voldoende zal ondersteunen en de nekwervels dus achterover buigen.

Bekijk onze kussens
Rugpijn rugslaper

Rugpijn door op je rug te slapen

Alhoewel rugslapers over het algemeen minder vaak last hebben van rugpijn, kan het voorkomen dat je ook in deze slaappositie rugklachten hebt. Naast het kiezen van het juiste matras en hoofdkussen, kan het plaatsen van een een kussen onder je knieën helpen om de rugpijn te verlichten. Dit zorgt voor extra ondersteuning van de natuurlijke kromming in je rug.

Meer over rugpijn na het slapen

Kom naar onze winkels voor slaapadvies

Ben je een rugligger en wil je graag meer informatie of advies? Bezoek dan één van onze slaapwinkels in Heerlen of Sittard . Hier voorzien onze deskundige slaapexperts je graag van slaapadvies passend bij jouw slaapstijl.

Vind een slaapwinkel
Slaapwinkels

Veelgestelde vragen

Wat is het beste type matras voor rugslapers?

Bij een rugslaper ligt de focus op de juiste ondersteuning van de ruggengraat. Daarbij speelt de hardheid van het matras een grotere rol dan het type matras. Een rugligger kan dan ook prima kiezen voor een binnenvering- pocketvering, traagschuim-, gel- of latex matras.

Kies ik voor een medium of firm hardheid van het matras?

Als je twijfelt tussen een medium of firm matras, dan is dit grotendeels afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Kies wat het meest comfortabel aanvoelt voor jou. Echter, andere zaken zoals je gewicht of het feit of je last hebt van rugpijn, moeten ook in het besluit worden genomen.

^