Slaapstijlen | de zijligger

Er zijn veel mensen die het liefst op hun zij in slaap vallen. Je bent dus zeker niet de enige. Als zijligger lig je vaak met je knieën opgetrokken in bed, je onderste arm ligt voor je borst. Het kan ook zijn dat je een halve zijligger bent, dan lig je deels op je zij en een beetje op je buik gekanteld. Deze slaaphouding is goed voor je lijf, vooral als je het juiste matras en een goed passend kussen erbij hebt gevonden dat de holte tussen schouder en kaak goed opvult.

De zijligger

Het beste matras voor zijliggers

Zijliggers kunnen het beste voor een matras met een soft of medium comfortniveau om kwetsbare drukpunten te ontlasten en voldoende ondersteuning te bieden. De meeste soorten vulling zijn geschikt voor dit type slaper. Traagschuim-, latex- en gelmatrassen zijn vaak populair bij zijslapers omdat ze zich aanpassen aan de rondingen van het lichaam.

Type matras

  • Traagschuim: Traagschuim is ideaal voor zijliggers omdat het zich aanpast aan de rondingen van het lichaam. Het schuim reageert op drukpunten zoals de schouders en heupen, die het meest kwetsbaar zijn bij het slapen op de zij.
  • Latex: Latex wordt vaak gekozen vanwege een goede ondersteuning, en tegelijkertijd genoeg demping om zich aan te passen aan de vorm van je lichaam en drukpunten. Dit maakt latexmatrassen ideaal voor zijslapers, vooral voor degenen die last hebben van pijnlijke gewrichten of rugpijn.
  • Gel: Net als traagschuimmatrassen passen gelmatrassen zich aan de vorm van je lichaam aan. De gel-laag is perfect voor mensen die op hun zij slapen omdat het een dempend effect heeft op de natuurlijke rondingen van je lichaam.

Hardheid matras

Over het algemeen geldt: hoe zwaarder je bent, hoe steviger je matras moet zijn. Dit komt omdat je waarschijnlijk meer ondersteuning nodig hebt van je matras. Dus, als je een zijslaper bent die meer dan 85 kilo weegt, overweeg dan een matras met een medium hardheid. Als je aan de lichtere kant bent, kun je kiezen voor een soft hardheid.

Drukpunten zijslaper

Drukpunten bij een zijslaper

Drukpunten voor zijslapers zijn onder meer de schouders, heupen en knieën. Deze drukpunten zijn vaak gevoelig voor pijn als je matras niet de juiste ondersteuning biedt. Hoe weet je nu als zijligger dat je lichaam goed ondersteund wordt? Zorg voor een goed matras, niet te hard en niet te zacht. Je lichaamsbouw speelt mee, de smalle delen moeten de juiste steun vinden en de brede delen mogen de ruimte krijgen. Je wervelkolom vormt een mooie rechte lijn als je op je zij ligt.

Bekijk onze matrassen
Kussens zijslaper

Kussens voor zijslapers

Naast je schouders, heupen en knieën is het ook belangrijk om te letten op je nek. Om ervoor te zorgen dat je nek netjes in lijn blijft met de wervelkolom, is het belangrijk dat je hoofdkussen de ruimte tussen je schouder en kaak goed opvult. Als het kussen te zacht is, zal het hoofd zakken, terwijl een te hoog kussen de nek zal buigen. Voor mensen die op hun zij slapen, is het daarom aan te raden om een medium of stevig kussen te kiezen.

Bekijk onze kussens
Rugpijn zijslaper

Rugpijn door op je zij te slapen

Heb je last van rugpijn? Wanneer het als zijslaper gaat om lage rugpijn, kan dit vaak worden veroorzaakt door een te zacht matras dat ervoor zorgt dat je ruggengraat kromtrekt. Als je een stevig matras hebt maar toch nog rugpijn ervaart, kan het plaatsen van een kussen tussen je knieën helpen om je heupen op één lijn te houden. Een matrastopper gemaakt van traagschuim kan ook helpen om de drukpunten te verzachten en verlichting te bieden.

Meer over rugpijn na het slapen

Kom naar onze winkels voor slaapadvies

Ben je een zijligger en wil je graag meer informatie of advies? Bezoek dan één van onze slaapwinkels in Blerick, Heerlen of Sittard . Hier voorzien onze deskundige slaapexperts je graag van slaapadvies passend bij jouw slaapstijl.

Vind een slaapwinkel
Slaapwinkels

Veelgestelde vragen

Wat is het beste type matras voor zijslapers?

Zijslapers hebben de keuze uit verschillende soorten matrassen, zolang deze voldoende demping en ondersteuning bieden. De meest populaire opties zijn matrassen van traagschuim, latex en gel.

Kies ik voor een soft of medium hardheid van het matras?

Als je twijfelt tussen een zacht of medium matras, dan is dit grotendeels afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Kies wat het meest comfortabel aanvoelt voor jou. Echter, andere zaken zoals je gewicht of het feit of je last hebt van rugpijn, moeten ook in het besluit worden genomen.

^