Yvonne Cup

  Yvonne CupNadat zij in 1991 in Sittard haar lesbevoegdheid Tekenen en Handvaardigheid heeft behaald vestigt Yvonne Cup zich als beeldend kunstenaar in Baarlo. Zij werkt in klei, brons en maakt zeefdrukken, maar legt zich voornamelijk toe op schilderwerk.

  Haar schilderijen vallen op door het heldere, resolute kleurgebruik en de ogenschijnlijk vormeloze vlakken. Krachtige lijnen markeren figuratieve elementen, zoals een tafel, bloemen, menselijke gestalten de natuur in het algemeen of de suggestie daarvan. Vrijwel nooit zijn ze compleet en zelden staan ze op de plek waar wij ze verwachten. Perspectief en realiteit staan op gespannen voet met elkaar. De tegenstelling tussen abstract en figuratief is niet relevant; het is niet Yvonne's bedoeling een concrete voorstelling te maken.

  Haar schilderijen gaan over ruimte. Zoveel je eigen innerlijke ruimte als de ruimte om je heen, de dingen die je ervaart in je dagelijks leven. Het hart staat hierin centraal en is een thema wat telkens terugkeert in mijn werk. Je eigen ruimte innemen.

  Buiten het atelier is dat een voortdurende worsteling. Yvonne: ‘Het is ook niet zo makkelijk, tenminste voor mij niet, om je ruimte in te nemen. Dat kan heel beangstigend zijn, maar daar wil ik het juist niet over hebben. Het gaat niet over die beklemming, niet over die angst, die benauwenis. Ik zoek het bevrijdende, ik wil vreugde en blijdschap brengen. De wereld een beetje mooier maken. Als later bij mijn graf iemand staat die zegt dat hij veel vreugde heeft beleefd aan mijn schilderijen, dan mag ik tevreden zijn.’


  De kunstwerken van Yvonne Cup vindt u bij Berden in Sittard.

  Berden Sittard
  Industriestraat 23
  6135 KG Sittard

  Yvonne Cup

  FB Instagram Pinterest YouTube LinkedIn