Eetkamerstoelen versus eettafel

Is jouw eettafel toe aan nieuwe eetkamerstoelen of wil je graag een geheel nieuwe set aanschaffen?

Een keuze is nog niet zo eenvoudig gemaakt. Naast de eisen die we stellen aan het design zijn de verhoudingen van de eetkamerstoelen tot eettafel van groot belang om lekker te kunnen zitten. De afmetingen moeten goed op elkaar worden afgestemd. We vertellen je graag waar je op moet letten bij de aankoop van eetkamerstoelen en een eettafel.

Eetkamerstoelen versus eettafel

De afmetingen van de eetkamerstoel

Of het nu om een snel ontbijt of lang diner gaat, het is sowieso belangrijk om comfortabel te zitten aan tafel. De ideale zithoogte voor een eetkamerstoel ligt tussen de 40 en 45 centimeter en de gemiddelde breedte rond de 45 centimeter.

Een stoel met armleuningen is normaal iets royaler, denk aan een breedte van 50 centimeter.

Als je kiest voor eetkamerstoelen met armleuningen, let er dan op dat de armleuningen onder de tafel passen. Niet alleen staat dit mooier, het is ook praktisch omdat je de stoel gemakkelijk kunt aanschuiven.

Van eetkamerstoelen tot eettafel

Voor de ideale eettafel is je eigen lengte, de beschikbare ruimte en het aantal personen dat plaatsneemt aan tafel essentieel. Een gemiddelde eettafel heeft een hoogte van 72 tot 77 centimeter. Bedenk wel dat de afstand tot de onderkant van het tafelblad minder is.

De afstand van de zithoogte tot de onderkant van het tafelblad moet ongeveer 20 centimeter zijn om comfortabel te kunnen zitten. Ga je voor eetkamerstoelen met armleuningen? Meet deze afstand in dat geval zorgvuldig op, zodat je weet welke hoogte de armleuningen maximaal mogen hebben.

Aantal zitplaatsen bij een rechthoekige

De breedte van de eettafel is afhankelijk van het aantal personen dat plaatsneemt aan tafel. Kies je voor een tweepersoonstafel? 70 centimeter zou in dat geval voldoende moeten zijn. Met bijvoorbeeld acht personen is een lengte van minstens 250 centimeter nodig, zo is er plek voor vier personen aan elke kant. Bovendien is de breedte van de stoel afhankelijk van hoeveel plek je nodig hebt. Houdt voldoende ruimte tussen de stoelen, dit oogt luchtiger en geeft bewegingsruimte. Dat is wel zo prettig.

Hoe zit dat bij ronde eettafels?

Steeds populairder is de ronde eettafel. In dit geval werkt het net even anders met het aantal zitplaatsen dan bij een rechthoekige tafel. Per diameter adviseren wij je het volgende aan te houden:

  • Ø100 cm: 3 personen
  • Ø110 cm: 3 - 4 personen
  • Ø120 cm: 4 personen
  • Ø130 cm: 4 - 5 personen
  • Ø140 cm: 5 - 6 personen
  • Ø150 cm: 6- 7 personen
  • Ø160 cm: 7 - 8 personen
  • Ø170 cm: 8 - 9 personen
  • Ø180 cm: 9 - 10 personen

Uiteraard is het aantal stoelen dat je per doorsnee kunt aanschuiven afhankelijk van de breedte van de stoelen maar ook van de plek waar de eettafel staat. Een ronde tafel neemt relatief veel ruimte in beslag. Als een tafel hierdoor deels tegen de muur staat, gaat dit ten koste van zitplaatsen.

Check de tafelpoten

Een extra tip: check goed wat voor onderstel er onder jouw tafel zit. Heeft de tafel een centrale poot, zoals de Pilat & Pilat Pake Sytse tafel? Dan is er natuurlijk meer ruimte voor je eetkamerstoelen. Hoekpoten nemen bij een rechthoekige eettafel ruimte in beslag wat ten koste gaat van de ruimte die overblijft voor de stoelen. Stel je hebt een tafel van twee meter met hoekpoten die 5 centimeter breed zijn, dan blijft er in totaal 190 centimeter over waartussen eetkamerstoelen geplaatst kunnen worden. Dit geldt ook voor ronde tafels met uit elkaar staande poten. Niks is onhandiger dan tafelpoten die in de weg zitten bij een ronde tafel waardoor je je benen niet kwijt kunt. Controleer de tafelpoten van tevoren dus goed om dit soort ongemakken te voorkomen.

^