Dutch design | topmerken van eigen bodem

Nederland is op het gebied van designmeubelen een rijk land.

Een tal van deze oer-Hollandse merken is in het assortiment van Berden opgenomen, denk aan merken als Leolux, Artifort, Auping en Linteloo, die inmiddels hun positie in Nederland, maar ook ver daarbuiten verworven hebben. Dutch design heeft sinds de jaren 80 steeds meer bekendheid gekregen door de vele talentvolle ontwerpers en meubelmakers in Nederland. Graag lichten wij verschillende Nederlandse topmerken uit die bij ons verkrijgbaar zijn.

Dutch design
Dutch Design Leolux

Leolux

Een belangrijke speler op designgebied is Leolux, een familiebedrijf dat, net als Berden, nog altijd gevestigd is in de stad Venlo. Leolux werd opgericht in 1934 onder de naam “De Zuid-Nederlandse Clubmeubelfabriek” en is sindsdien uitgegroeid tot een internationaal erkend designmerk, dat te herkennen is aan kwaliteit en comfort. Met klassieke modellen als de 104, 637 en 602 hebben zij de toon gezet. Inmiddels zijn er diverse iconische designs uit voortgevloeid, zoals de Pallone fauteuil en de Bora Bora bank. Ook de mooie Caruzzo fauteuil is niet meer weg te denken uit de collectie van Leolux.

Vandaag de dag staat de derde generatie aan het roer. Onder Leolux vallen meerdere sterke merken, die elk een eigen positie innemen in de markt. Eén van deze merken is Pode, eveneens verkrijgbaar bij Berden.

Label

Net als Leolux is Label een echt familiebedrijf, maar dan met een wat kortere geschiedenis. Label kent zijn oorsprong in 1991. De eigenwijze designer, Gerard van den Berg, had één doel voor ogen en wist, samen met zijn broer Ton van den Berg, precies waar Label voor moest staan: puur Nederland design met eigen identiteit en een no-nonsense karakter. Alle zitmeubelen worden met de hand vervaardigd door echte vakmensen met passie. Zo doet Label dat al meer dan 30 jaar vanuit het hart van de meubel- en leerindustrie, Brabant.

Het leder dat Label gebruikt, heeft echt natuurlijke kenmerken. Hierdoor is geen enkel zitmeubel identiek. Het meest bekende design van Label is toch wel de Hidde fauteuil, die is vernoemd naar de oudste kleinzoon van Gerard. De fauteuil lijkt op een baseball handschoen. Door de vorm is de draaibare fauteuil ook nog eens enorm comfortabel! De Hidde is in verschillende soorten leder leverbaar, net als de Moby Dick bank.

Dutch Design Label
Dutch Design Gelderland

Gelderland

De oprichter van Gelderland (in 1934) was erg gecharmeerd van Scandinavisch design. Er werd dan ook al in een heel vroeg stadium gehoor gegeven aan modern vormgegeven design met hoekige vormen. Bovendien werd destijds al de basis gelegd voor hetgeen waar de meubelen van Gelderland vandaag de dag aan te herkennen zijn: duurzaamheid en zitcomfort. Elk Gelderland meubel wordt volledig vervaardigd in Nederland. Om precies te zijn in de fabriek in Culemborg. Een van de bekendste ontwerpers waarmee Gelderland heeft samengewerkt is Jan des Bouvrie. De 5770 fauteuil en de 6511 bank zijn twee iconische designs van Jan des Bouvrie.

Bert Plantagie

De oorsprong van Bert Plantagie gaat terug tot 1958, toen Johannes Smits het bedrijf “Smits Stalen Meubelen” startte in Cuijk. In 2000 wordt de firma overgenomen door Bert Plantagie die een nieuwe weg inslaat en zich op de consumentenmarkt richt. De collectie van Bert Plantagie is vooral te herkennen aan ongekend veel mogelijkheden. Zitmeubelen zijn verkrijgbaar in een scala aan stof- en ledersoorten, zelfs duo-stoffering, met onderstellen op maat en in kleur. Maatwerk is verder ook terug te zien in de collectie tafels. De afmetingen en materialen waarin de tafels verkrijgbaar zijn, zijn eindeloos. Bekijk het ruime assortiment van Bert Plantagie, zoals bijvoorbeeld de Stella tafel en de Kiko stoel, op onze website.

Dutch Desin Bert Plantagie
Dutch Design Pilat & Pilat

Pilat & Pilat

Een designmerk met zijn roots een stukje hoger in Nederland, is Pilat & Pilat. Het Friese familiebedrijf heeft, na ruim 40 jaar, nog altijd Twijzel als thuisbasis. Hier vinden nog kleine klusjes en reparaties plaats, maar de productie bevindt zich in een eigen fabriek in Bosnië. Die keuze is niet voor niets gemaakt. De meubelen die Pilat & Pilat vervaardigd zijn namelijk allemaal uit hout, dat in Bosnië praktisch naast de fabriek voorhanden is, net als mensen die de echte ambacht van houtbewerking kennen. De meubelen van Pilat & Pilat zijn verkrijgbaar in uiteenlopende houtsoorten en afwerkingen, zoals eiken, iepen en walnoot in olie, lak of zeep. Elk model van Pilat & Pilat is vernoemd naar een familielid. Neem bijvoorbeeld de mooie Wybe tafel, ook verkrijgbaar in diamantpatroon, of de Elfriede kast.

Auping

Naast meubelmerken is Nederland ook rijk op het gebied van slaapmerken, zoals Auping. Auping is al meer dan 130 jaar dé specialist op het gebied van slaapcomfort en gelooft dat een uitgeruste wereld een betere wereld is. Goed slapen begint dan ook met een goed matras. Wat voor de een comfortabel is, geldt echter niet voor een ander. Om deze reden heeft Auping diverse matrassen in verschillende hardheden en met meerdere comfortzones in de collectie opgenomen. Neem bijvoorbeeld het Inizio matras en het Adagio matras. De collectie van Auping omvat bovendien moderne en klassieke bedden en boxsprings met een tijdloos karakter, zoals het Auronde bed of de Original boxspring.

Alle modellen van deze topmerken zijn verkrijgbaar bij Berden. Wil je meer informatie over jouw favoriete meubelstuk of een vrijblijvende offerte? Neem dan contact op met onze interieuradviseurs. Het kan ook zijn dat je nieuwsgierig geworden bent naar het vele moois wat deze Nederlandse merken te bieden hebben. Bezoek in dat geval eens een van onze showrooms! Het aanbod verschilt per vestiging. Kom je voor een specifiek model, informeer voorafgaand aan je bezoek even of wij het meubelstuk hebben staan.

Dutch Design Auping
^