Slim slapen | Kom alles te weten over een goede nachtrust

Lees hier verschillende tips & tricks en oplossingen voor slaapproblemen. We helpen je graag om te zorgen dat jouw nachtrust zo optimaal en goed mogelijk wordt. Wist je bijvoorbeeld dat je 1/3 van je leven in bed ligt? Of dat te weinig slaap voor gewichtstoename kan zorgen? Of iemand die 's nachts naast een snurker ligt, ieder jaar 3 weken aan slaap mist? Gelukkig zijn er veel mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat jouw nachtrust weer optimaal wordt en je de volgende dag weer fit en uitgerust wakker wordt. Lees snel verder en kom alles te weten over hoe je weer heerlijk kunt slapen.

Slim slapen

De beste slaaptips van onze slaapexperts

Pascal Gelissen

Pascal Gelissen
Heerlen

 1. Slaaptekort bevordert het ontstaan van fijne lijntjes in de gezichtshuid. Een deel van de normale huidveroudering wordt 's nachts weer hersteld, maar dat komt bijna tot stilstand bij langdurig slaaptekort.
 2. Wie overdag wordt blootgesteld aan veel daglicht maakt 's avonds voldoende van het slaaphormoon melatonine aan. In het donkere jaargetijde is blootstelling aan daglicht extra belangrijk.
 3. Je verliest ongeveer 3 liter zweet per week tijdens het slapen. Een deel hiervan komt in je matras terecht. Ventileer je matras dus regelmatig en zorg een voor een goede molton.
 4. Een banaan eten voor het slapen kan helpen bij een goede nachtrust. Bananen bevatten tryptofaan aminozuur dat zorgt voor aanmaak van de serotine in de hersenen, wat een kalmerende werking heeft.
 5. Huismijt is niet te voorkomen, maar het is wél een goed idee om je matras twee keer per jaar in de zon te laten luchten. Waarom? UV-licht doodt huismijt.
 6. Buikslapen kun je het beste vermijden, dit is namelijk de slechtst mogelijke houding voor de nekwervelkolom.
 7. Een te hoge vochtigheidsgraad in de slaapkamer zal de levensduur van de matras verkorten, daarnaast zal het de kans op huisstofmijt vergroten.
Hans Speetjens

Hans Speetjens
Sittard

 1. De ideale temperatuur op de slaapkamer is 18 graden. Outlast kussenslopen en hoeslakens kunnen hierbij helpen, deze voeren het overschot aan warmte en vocht weg.
 2. Zorg voor een dekbed of deken dat is aangepast op het seizoen. Niet te dik en niet te dun.
 3. Test een matras niet door er op te gaan zitten. Een matras is ontworpen om je uitgestrekt te dragen. Ga dus vooral liggen om te testen. Zorg voor de juiste steun in uw rug- of zijholte (lende).
 4. Een goed ondersteunend kussen is belangrijk. Je hoofd moet in een ontspannen positie liggen; in lijn met je romp. Een te dik of te hard kussen zorgt voor druk op de nek -en rugwervels.
 5. Zorg voor een goed hoeslaken, liefst een katoenen jersey-stretch uitvoering, zodat indien je van zijde verandert, je niet op de vouwen in het laken ligt en zodoende de bloedtoevoer bekneld.
 6. Ga op een vast tijdstip slapen en zorg voor 7 tot 8 uur slaap per nacht voor een volwassene.
 7. Slapen op een te hard of te zacht slaapsysteem tast de slaapkwaliteit aan die tot pijnklachten kunnen leiden.
Snurken

Snurken

De slimme bedbodem van Auping heeft een speciale anti-snurkfunctie. Op het moment dat iemand snurkt, gaat het hoofdeinde automatisch een stukje omhoog, waardoor de partner heerlijk kan doorslapen.

Auping Smart Base
Koude voeten

Koude voeten

Avek biedt in al hun matrassen en topmatrassen een geïntegreerde voetverwarming aan. Deze voetverwarming bedien je gemakkelijk met een afstandsbediening. Binnen 5 minuten is jouw matras al heerlijk warm!

Avek matrassen
Rugklachten

Rugklachten

Heb je rugklachten tijdens of na het slapen? We helpen je om vast te stellen om wat voor rugpijn het gaat en voorzien je van tips & advies over hoe je de rugklachten kunt verhelpen.

Lees meer
^