Bewuste merken

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We moeten zuinig zijn op onze planeet, zodat wij en vele generaties na ons kunnen blijven genieten van al het moois om ons heen. Daar draagt iedereen zijn steentje aan bij, net als Berden en veel van onze merken. Innovatief zijn op het gebied van comfort en design is één ding, maar dat op een duurzame manier is een nog grotere uitdaging. Sommige merken zijn daarin erg vooruitstrevend. Graag delen wij welke merken op hun manier bijdragen aan een duurzamere wereld.

Bewuste merken
Bewust Vitra

Vitra

Duurzaamheid wordt bij Vitra op een alomvattende manier benaderd en maakt deel uit van de bedrijfscultuur. Deze is in de loop van de jaren en decennia gegroeid en wordt in het familiebedrijf bepaald door de waarden van de eigenaren. Hier valt ook onder dat Vitra de inkoop van grondstoffen net zo goed in het oog houdt als de organisatie van de toeleveringsketen. Daarnaast ligt de focus op producten die lang mee gaan, worden overbodige details achterwege gelaten en doet Vitra niet mee met tijdelijke trends. Esthetische duurzaamheid is niet mogelijk zonder hoogwaardig ontwerp, hoogwaardige productiemethoden en kwaliteitsmaterialen.

Daarnaast wil Vitra het percentage recyclebare en gerecyclede materialen uitbreiden. Wanneer ze een nieuw, duurzamer materiaal tegenkomen dat voldoet aan de kwaliteitscriteria en slaagt voor de test, dan worden geschikte producten ontwikkeld in dat materiaal. Daarnaast worden er in de Vitra Circle Stores gebruikte Vitra-producten gerestaureerd en weer in gebruik genomen.

Meer over Vitra

Gelderland

Duurzaamheid staat bij Gelderland al vanaf het begin hoog in het vaandel. Een meubel moet lang meegaan. In 1982 begon Gelderland al met een stoffeersysteem dat het eenvoudig maakt om de hoes te reinigen of te vervangen, zodat de romp nog langer gebruikt kan worden. Door deze manier van stofferen laten consumenten de banken vaak herstofferen. De bank komt dan terug bij Gelderland waar deze volledig gestript wordt en als nieuwe bank weer wordt opgebouwd. Het verwijderde schuim gaat terug naar de leverancier en wordt hergebruikt in bijvoorbeeld judomatten of andere meubelen.

Vorig jaar introduceerde Gelderland de bank Prime van Studio Truly Truly die nog een paar stappen verder gaat. Deze serie is op een compleet nieuwe manier opgebouwd. Een metalen frame met speciale latten, waarop de armen en ruggen eenvoudig te monteren zijn (en te demonteren). Gelderland gebruikt hierbij alleen nog hout in de armleggers en nog maar zo’n 10% van de lijm die ze normaal gebruiken. Deze methode maakt de bank 100% herbruikbaar.

Bekijk Gelderland
Bewust Gelderland
Bewust Leolux

Leolux

Duurzaamheid begint volgens Leolux met een schone productiewijze. Dit is belangrijk voor de medewerkers, de omgeving waarin geproduceerd wordt en de natuur om ons heen. De hoogwaardige design meubelen die gemaakt worden met oog voor mens en milieu hebben een lange levensduur. Leolux maakt onder andere gebruik van lokaal leder. Het Corus leder is het meest opvallend en komt van Limburgse Limousin runderen. Hun huiden worden regionaal, in een unieke nieuwe productieketen, verwerkt tot prachtig natuurleder. Geproduceerd met probiotica, waardoor er minder water en energie wordt verbruikt dan gebruikelijk bij het maken van meubelleder. Het leder is verder volledig afbreekbaar en traceerbaar tot aan de weide waar het rund heeft gegraasd. Bovendien leggen de grondstoffen minder kilometers af, wat bijdraagt aan een schonere wereld.

Het groene Leolux hart
Op het landgoed Pelgrimshof is een vrij toegankelijk bos aangelegd in de vorm van de Leolux “L”, een groen hart dat door Leolux is geschonken aan de stad Venlo. Het L-vormige bos is een eerbetoon aan de natuur. Met het bos benadrukt Leolux haar "groene uitgangspunten". De natuur is van ongekende waarde, niet enkel als bron van de mooiste materialen maar vooral als plaats om te ontspannen.

Meer over Leolux

Arco

Met 114 jaar aan kennis, is Arco vooruitstrevend als het op hout aankomt. Arco hanteert een ecologisch beleid voor alle producten en grondstoffen, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes) gecertificeerde materialen. Zo wordt al het hout voor de LOCAL WOOD collectie, waaruit de Arco Base tafelcollectie is vervaardigd, gemaakt van 100% gecertificeerd PEFC hout afkomstig uit Nederland en West- Duitsland. Daarmee is Arco loyaal aan de omgeving; dat betekent voor hen dat je niet van ver haalt, wat dichtbij ook te krijgen is.

Bekijk Arco
Arco duurzaam
Auping duurzaam

Auping

Anno 2023 heeft Auping als doel alle bedrijfsprocessen, producten en diensten duurzaam te hebben ingericht. Daarbij richt Auping zich onder andere op een circulaire bedrijfsvoering. Als Cradle to Cradle- bedrijf maakt Auping alleen gebruik van materialen die volledig biologisch afbreekbaar of 100% recycleerbaar en bruikbaar zijn, zoals het Auping Evolve matras. Met ondersteuning van EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) streeft Auping naar een oneindige kringloop van grondstoffen en materialen.

Meer over Auping
^