Vitra Eames Chairs: Hoe koop ik een echte klassieker?

  Vitra Plastic Chairs

  Het ontwerpersechtpaar Charles en Ray Eames streefden ernaar een stoel te ontwerpen met een naar het menselijk lichaam gevormde zitschaal. Deze zitschaal moest uit één stuk bestaan. Na een jarenlange zoektocht naar het perfecte materiaal kwamen ze uiteindelijk bij glasvezelversterkte kunststof uit. Met dit materiaal, tot op dat moment onbekend in de meubelindustrie, ontwierpen zij de zitschalen die in 1950 de basis vormden voor de allereerste industrieel geproduceerde kunststof stoelen in de geschiedenis.
  Vitra DSR

  Tegenwoordig worden de Eames stoelen, in Europa en het Midden-Oosten, door Vitra geproduceerd.
  In Amerika ligt de continuïteit voor het succesverhaal van de originele Eames stoel in handen van producent Herman Miller.


  De Eames stoel is een echte klassieker; tijdloos en past in vrijwel ieder interieur. Vitra produceert de comfortabele zitschalen in een groot aantal kleuren en met een grote variatie aan bekledingen en onderstellen. Hiermee ontstaat een breed assortiment in iedere denkbare toepassing; eetkamers, woonkamers, thuiskantoren, werkplekken, vergaderruimten in bedrijven, restaurants, cafés, kantines, cafetaria’s, wachtruimten, gehoorzalen, terrassen en tuinen.  The details are not the details. They make the design. 

  Het enorme succes van de Eames stoel heeft als gevolg dat er veel replica’s worden geproduceerd. In sommige gevallen is het verschil nauwelijks te zien op het eerste gezicht. Hierbij moet vooral aandacht besteed worden aan de details. Zoals Charles Eames zei: The details are not the details. They make the design.

  Eerder werd de Eames stoel van glasvezel gemaakt, maar Vitra maakt ze tegenwoordig ook van plastic. De reden hiervoor is vooral het zitcomfort. Bij een replica wordt gebruik gemaakt van kwalitatief minder goede materialen. Het kunststof verbleekt of breekt. Let bij uitvoeringen in stof of (echt!) leer op de kwaliteit van de gestikte naden en de vulling.

  Vitra DSW


  De basis

  Het onderstel van de echte Eames stoel heeft een sterke verbinding met de zitschaal. Houten onderstellen worden van mooie houtsoorten gemaakt: palissander, kersen-, noten-, of rozenhout. Heeft de Eames een aluminium frame, bekijk dan of het gegoten is. Replica’s hebben vaak een hol, chromen onderstel dat veel minder stevig is en bovendien gaat oxideren. Tik op het onderstel om te horen of het hol of gegoten is. Daarnaast bevindt zich een echtheid label onder de stoel. Let er wel op dat ook een echtheid label kan worden nagemaakt.


  Absolute zekerheid

  Wanneer u besluit te investeren in een designstoel van Eames, verzekert u zichzelf van hoogstaande kwaliteit en comfort. Een Eames stoel is een stoel die zijn waarde niet verliest; het is een erfstuk waarmee u uw goede smaak kunt overdragen van generatie op generatie. Absolute zekerheid? Koop dan uw Eames stoel bij een erkende dealer van Vitra, zoals Berden Wonen!

  Producten in dit artikel: Vitra DAW stoelVitra DSW stoelVitra DAR stoelVitra DSR stoel.

  FB Instagram Pinterest YouTube LinkedIn