Vitra Eames Chairs: Hoe koop ik een echte klassieker?

  Vitra Plastic Chairs

  Charles en Ray Eames, het ontwerpduo en tevens echtpaar, streefden ernaar een stoel te ontwerpen met een ergonomische vorm. De zitschaal moest dan ook helemaal gevormd zijn naar het menselijk lichaam en uit één stuk bestaan. Na een zoektocht van verschillende jaren kwamen Charles en Ray uit bij het perfecte materiaal: glasvezelversterkte kunststof. Met dit materiaal, dat tot die tijd niet eerder werd gebruikt in de meubelindustrie, ontwierpen zij de zitschalen die in 1950 de basis vormden voor de allereerste industrieel geproduceerde kunststof stoelen in de geschiedenis.

  Vitra DSR

  Eames Plastic Chairs & Eames Fiberglass Chairs

  De Eames Chairs zijn sinds de jaren vijftig op de markt, maar nog altijd ongekend populair. De Eames stoelen worden tegenwoordig, in Europa en het Midden-Oosten, door Vitra geproduceerd. In Amerika ligt de continuïteit voor het succesverhaal van de originele Eames Chairs in handen van producent Herman Miller.

  Om productie makkelijk, sneller en voordeliger te maken, is de schaal in glasvezel al vrij snel vervangen door plastic. Omdat er toch wel veel vraag was naar de authentieke stoel, is de Eames Chair sinds kort ook weer geïntroduceerd in een Fiberglass versie, voor een echt karakteristieke uitstraling. 

  De Eames stoel is een echte klassieker. Het design is tijdloos en past hierdoor in vrijwel elk interieur. Vitra produceert de comfortabele zitschalen in een scala aan kleuren en met een grote variatie aan bekledingen en onderstellen. Hiermee ontstaat een breed assortiment die kan dienen in vrijwel elke ruimte: eetkamer, woonkamer, thuiskantoor, werkplek, vergaderruimte in bedrijven, restaurants, cafés, kantines, cafetaria’s, wachtruimten, gehoorzalen, terrassen en tuinen.

  De verschillende Eames Chairs, zoals de DSR, DAR, DSW en DAW vind je hieronder: 

  The details are not the details. They make the design. 

  Het enorme succes van de Eames stoel heeft als gevolg dat er veel replica’s worden geproduceerd. Op het blote oog is het verschil nauwelijks zichtbaar. Het verschil zit met name in de details, waaraan veel aandacht wordt besteed bij het origineel. Zoals Charles Eames zei: The details are not the details. They make the design.

  Bij een replica wordt bovendien gebruik gemaakt van kwalitatief minder goede materialen. Het kunststof verbleekt of breekt. Let bij uitvoeringen in stof of (echt!) leer op de kwaliteit van de gestikte naden en de vulling.


  Vitra DSW

  De basis

  De basis van de echte Eames stoel is stevig. Het onderstel van de Eames stoel is verbonden met de zitschaal. Houten onderstellen worden van mooie houtsoorten gemaakt: esdoorn in diverse afwekringen of essen. De stoelen met een metalen onderstel, zijn verchroomd of afgewerkt met een poedercoating. Heeft de Eames een chroom frame? Bekijk dan of het gegoten is. Replica’s hebben veelal een hol, aluminium onderstel dat veel minder stevig is en bovendien gaat oxideren na verloop van tijd. Tik op het onderstel om te horen of het hol of gegoten is. Daarnaast bevindt zich een echtheid label onder de originele stoel. Let er wel op dat ook een echtheid label kan worden nagemaakt.

  Voor alle zekerheid
  Wanneer je besluit te investeren in een designstoel van Eames, verzeker jij jezelf van hoogstaande kwaliteit en comfort. Een Eames stoel is een stoel die zijn waarde niet verliest; het is een erfstuk waarmee je jouw goede smaak kunt overdragen van generatie op generatie. Wil je er zeker van zijn dat je een orginele Eames aankoopt? Koop dan jouw stoel bij een erkende dealer van Vitra, zoals Berden Wonen!

  FB Instagram Pinterest YouTube LinkedIn