Slaapstijlen | de buikligger

Heerlijk, plat op je buik tot rust komen. Maar wist je dat het slapen op je buik niet de meest gezonde houding is? Dit heeft te maken met de draaiing van je hoofd naar links of naar rechts, waardoor je nek het zwaar te verduren heeft. Een verkeerde druk op de nekwervels kan voor problemen zorgen. Ook je onderrug kan pijn gaan doen omdat de lage rug in een holle stand staat, wat belastend is als je deze houding lang aanneemt. Het is op de lange termijn het beste om deze houding af te leren, vooral als je klachten aan je nek of onderrug krijgt. Is het toch echt je voorkeurshouding en slaap je zo het beste? Dan adviseren wij om te kiezen voor een vrij dun kussen.

De buikligger

Het beste matras voor buikliggers

Het is essentieel dat je het juiste matras kiest als je op je buik slaapt, omdat je het meest kwetsbaar bent voor rug- en/of nekpijn. Kies voor een matras met medium of firm hardheid om ervoor te zorgen dat je wervelkolom ondersteund wordt. Wat betreft het type matras, raden we je aan om te kiezen voor traagschuim- of pocketveringmatrassen om ervoor te zorgen dat je gewicht gelijkmatig verdeeld wordt.

Type matras

  • Traagschuim: Traagschuim past zich aan aan de contouren van je lichaam en biedt tegelijkertijd ondersteuning, waardoor het ideaal is voor buikslapers. Hierdoor zijn traagschuimmatrassen met een medium tot stevig comfortniveau perfect voor zowel comfort als het behoud van een uitgelijnde ruggengraat.
  • Pocketvering: Wanneer je op je buik slaapt, loop je het risico dat je rug onnatuurlijk hol gaat staan. Bij een pocketveringmatras zijn de veren individueel verpakt en reageren alleen de contactpunten op je lichaam. Dit zorgt ervoor dat het matras niet doorzakt en de juiste ondersteuning biedt voor buikslapers.

Hardheid matras

Bij de keuze tussen een medium of firm matras is het belangrijk om rekening te houden met je gewicht en je rug. Als je gevoelig bent voor rugpijn of meer dan 85 kilo weegt, adviseren we een stevige, firm matras. Dit komt omdat je waarschijnlijk meer behoefte hebt aan ondersteuning.

Drukpunten buikslaper

Drukpunten bij een buikslaper

Je drukpunten zijn de gebieden van het lichaam die contact maken met het matras. Voor buikslapers zijn dit meestal de ribbenkast, dijen en knieën. Deze drukpunten hebben niet zoveel demping nodig als bij andere slaapstijlen, de uitlijning van de wervelkolom is de belangrijkste focus voor buikslapers.

Bekijk onze matrassen
Kussens buikslaper

Kussens voor buikslapers

In tegenstelling tot het matras, is bij buikslapers een zacht, laag kussen de beste keuze. Een zacht en laag kussen zorgt ervoor dat je nek niet naar achteren gebogen wordt tijdens het slapen. Overweeg dus een laag en tevens zacht comfortniveau voor je kussen en voorkom nekklachten tijdens of na het slapen.

Bekijk onze kussens
Rugpijn buikslaper

Rugpijn door op je buik te slapen

Wanneer je op je buik slaapt, snurk je vaak minder, wat voordelig is voor je slaappartner. Maar deze slaaphouding kan dit leiden tot een holle rug, waardoor je rugpijn kunt krijgen. Om rugpijn te voorkomen, kun je proberen een kussen onder je bekken te leggen om je wervelkolom op één lijn te houden.

Meer over rugpijn na het slapen

Kom naar onze winkels voor slaapadvies

Ben je een buikligger en wil je graag meer informatie of advies? Bezoek dan één van onze slaapwinkels in Heerlen of Sittard . Hier voorzien onze deskundige slaapexperts je graag van slaapadvies passend bij jouw slaapstijl.

Vind een slaapwinkel
Slaapwinkels

Veelgestelde vragen

Wat is het beste type matras voor buikslapers?

Buikslapers kunnen het beste zachte matrassen vermijden en kiezen voor een matras die voldoende ondersteuning biedt. Traagschuim- en pocketveringmatrassen met een medium of firm hardheid zijn een goede keuze.

Kies ik voor een medium of firm hardheid van het matras?

Als je twijfelt tussen een medium of firm matras, dan is dit grotendeels afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Kies wat het meest comfortabel aanvoelt voor jou. Echter, andere zaken zoals je gewicht of het feit of je last hebt van rugpijn, moeten ook in het besluit worden genomen.

^