Designmeubel of bezienswaardigheid?

  Waar de één graag geniet van een relaxvakantie en zijn ligbedje liever niet afkomt, staat de ander te trappelen iets te ondernemen. Ben je op een nieuwe plek? Dan hoort een uitstapje maken er wat ons betreft bij. Bezienswaardigheden zijn er genoeg. Ze zijn vaak van grote betekenis voor een stad of land. Diverse trekpleisters waren dan ook een inspiratiebron voor ontwerpers bij het maken van hun meubels. Hieronder belichten wij graag een aantal van deze bijzondere ontwerpen die dezelfde naam dragen als een bezienswaardigheid.

  Vitra Polder Sofa


  Hay Eiffel kast Eiffeltoren

  Oui oui, Paris! De stad van de liefde, maar ook de stad van de Eiffeltoren. De Eiffeltoren is hét symbool van Parijs en het bekendste monument dat het meeste bezocht wordt in heel Frankrijk. Het is dan ook niet gek dat ontwerpers zich door de Eiffeltoren hebben laten inspireren. Zo ook het Deense duo Depping & Jørgensen dat de Eiffel-collectie heeft gecreëerd, bestaande uit kasten, bijzet- en salontafels voor HAY. De Eiffel kast heeft qua design het meeste weg van de Eiffeltoren en is door zijn open structuur een kast die op diverse plekken in het interieur tot zijn recht komt. 

  ► HAY Eiffel kast


  Bert Plantagie Taj-Mahal bijzettafelTaj Mahal

  Een stukje hemel op aarde voor geliefde overleden is de Taj Mahal in India. De Taj Mahal is een imposant, wit marmeren mausoleum met een prachtige aangelegde tuin waar symmetrie centraal staat. 

  Net als dit gelijknamige, wereldberoemde grafmonument heeft Bert Plantagie een serie bijzettafels gecreëerd uit liefde voor delen en diversiteit. 

  De Taj-Mahal bijzettafel is er in verschillende formaten met elk dezelfde organische vorm en symmetrie die je eindeloos kunt combineren. 

  ► Bert Plantagie Taj-Mahal bijzettafel


  Hay Pyramid tafelPiramide

  De Egyptische piramides, wie kent ze niet? Ze werden gebouwd als grafmonument voor farao's, de toenmalige heersers van het oude egypte. De gemummificeerde lichamen werden gelegd in de piramide samen met de kostbaarheden en persoonlijke bezittingen.

  De puntvorm van de piramide is heel herkenbaar, net als die van het onderstel van de gelijknamige Pyramid tafel van HAY. Met de Pyramid tafel haal je dan ook een stukje designgeschiedenis in huis. 

  ► HAY Pyramid tafel


  Pastoe Landscape kastLandschap 

  Het landschap kan per land enorm verschillen. In sommige gevallen is het landschap zelfs een reden om daar op vakantie te gaan. Het geeft het land persoonlijkheid en is een bezienswaardigheid op zich. Het landschap is dan ook in meerdere gevallen een inspiratiebron voor designers. Neem bijvoorbeeld de Landscape kast van Pastoe. De Landscape kan helemaal naar eigen inzichten worden samengesteld.

  Zo kan je de kast gebruiken als dressoir of tv-meubel. Een handige opberger met ontzettend veel mogelijkheden!

  ► Pastoe Landscape kast


  Metaform Carré eettafelCarré 

  Het Koninklijk Theater Carré in onze hoofdstad Amsterdam is Nederlands meeste bekende theater. Zo'n beetje elke bekende Nederlandse artiest heeft als doel te mogen optreden in deze bijzondere schouwburg. Het is namelijk een hele eer. Carré is gebouwd in de 19e eeuw in classicistische stijl en nog altijd even adembenemend.

  Net zo mooi is de Carré eettafel van Metaform, die helemaal op maat geleverd kan worden. De tafel heeft een centrale poot en steelt echt de show in elke eetkamer.

   Metaform Carré eettafel


  Jori Pentagono bijzettafelPentagon

  Het Pentagon is het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie in Arlington (Virginia). Het Pentagon heet zo vanwege de vorm van het gebouw, een regelmatige vijfhoek, ook wel pentagoon.

  Het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten is dan ook een inspiratiebron geweest voor de designers Pocci & Dondoli bij het maken van de Pentagono bijzettafel voor Jori.

  Het blad heeft de vorm van een vijfhoek met gelijke zijden dat ondersteun wordt door een krachtig 3-ster onderstel. Een handig tafeltje dat gebruikt kan worden voor diverse doeleinden. 

  ► Jori Pentagono bijzettafel 


  Vitra Polder SofaPolder 

  De Polder. Nederlandser kan bijna niet. Een polder is een gebied dat door één of meerdere waterkeringen is omgeven waardoor de waterstand kunstmatig geregeld kan worden. De waterstand in de polder is hierdoor vaak lager dan in het omliggende gebied.

  Ontwerpster Hella Jongerius liet zich voor de Polder sofa van Vitra inspireren door de asymmetrische vorm van de polders die onstaan zijn door het winnen van land. De Polder sofa is hierdoor heel herkenbaar en een aanvulling voor elk interieur.

  ► Vitra Polder sofa


  B&B Italia Titikaka Outdoor bankTiticaca

  Het grootste meer van Zuid-Amerika is het Titicacameer. Titicaca ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia en is 204 km lang en 65 km breed.

  Deze mooie plek trok de interesse van de ontwerper Naoto Fukasawa. Hij probeerde de beweging van de golven vast te leggen in de vorm van een bank, de Titikaka Outdoor bank gemaakt voor B&B Italia.

  De Titikaka bank is een onbeweeglijk stuk, maar door de toegepaste techniek waarin het teak hout vervaardigd is, is de verplaatsing van het water toch zichtbaar. 

  ► B&B Italia Titikaka Outdoor bank

  FB Instagram Pinterest YouTube LinkedIn